Lagardeová: Finančné trhy podcenili výsledok hlasovania o brexite

Finančné trhy "značne podcenili" výsledok britského hlasovania o odchode z Európskej únie. Vyhlásila to šéfka Medzinárodného menového fondu Christine Lagardeová.

27.06.2016 08:17
debata (4)

Súčasne však uviedla, že na trhu nie je panika a centrálnym bankárom sa podarilo urobiť všetko preto, aby sa situácia na trhu upokojila.

„Bol tu násilný, brutálny, okamžitý masívny pohyb, keď libra klesla o desať percent,“ vyhlásila Lagardeová na fóre v Aspene. Dodala však, že nie je potrebné panikáriť, pretože centrálni bankári odviedli svoju prácu a na trhu bolo dostatok likvidity. V piatok tak nebol na trhu problém s likviditou, ktorú zažíval trh v čase vrcholu finančnej krízy v roku 2008, dodala.

Lagardeová tiež upozornila, že to, ako trh bude reagovať naďalej, bude závisieť na krokoch, ktoré podniknú britskí a európski politici, aby sa vysporiadali s výsledkom hlasovania a obmedzili neistoty. „V tejto chvíli politici tak z Británie, ako aj z Európy, majú túto mieru neistoty vo svojich rukách,“ vyhlásila.

Politici by tiež podľa nej mali spolupracovať s multilaterálnymi inštitúciami, aby sa lepšie vysporiadali s výsledkami hlasovania o brexitu. Poznamenala tiež, že iba Británia môže vyvolať formálny proces rozchodu, napísala agentúra Reuters.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #Christine Lagardeová #Brexit