Moody's zhoršila výhľad ratingov Británie

Medzinárodná ratingová agentúra Moody's zmenila výhľad dlhodobého emisného ratingu a ratingu záväzkov Veľkej Británie zo stabilného na negatívny.

25.06.2016 13:58
debata (11)

Oba ratingy zároveň v piatok večer potvrdila na stupni Aa1. Za dôvod zhoršenia výhľadov agentúra označila to, že krajina v referende 23. júna odhlasovala odchod z Európskej únie. To podľa nej pre Britániu znamená dlhé obdobie neistoty s negatívnymi dôsledkami pre strednodobý výhľad ekonomického rastu. Počas niekoľkých rokov, keď Británia bude musieť vyjednávať o svojich obchodných vzťahoch s EÚ, Moody's očakáva zvýšenú neistotu, zmenšenie dôvery a nižšie výdavky a investície, čo povedie k slabšiemu hospodárskemu ras­tu.

Hoci inštitucionálny rámec Veľkej Británie sa nezmení, agentúra sa domnieva, že predvídateľnosť politiky a efektívnosť rozhodovania o ekonomickej politike sa pravdepodobne trochu zmenší. Britská vláda bude musieť vyjednávať nielen o odchode z EÚ, ale pravdepodobne sa bude snažiť urobiť významné zmeny britskej imigračnej politiky a širšej obchodnej a regulačnej politiky. V dôsledku slabšej perspektívy rastu hrubého domáceho produktu (HDP) a slabšej inštitucionálnej sily budú britské verejné financie pravdepodobne tiež slabšie, ako agentúra Moody's doteraz predpokladala.

Agentúra sa domnieva, že negatívny vplyv menšieho ekonomického rastu preváži nad fiškálnymi úsporami vyplývajúcimi z toho, že krajina už nebude musieť prispievať do rozpočtu EÚ. Moody's dodáva, že rozpočtové deficity Británie patria v rámci vyspelých ekonomík k najvyšším. Menší rast HDP podľa Moody's bude ešte viac komplikovať realizáciu vládneho plánu fiškálnej konsolidácie. Agentúra zároveň zhoršila aj výhľad ratingu Bank of England, ktorý je na stupni Aa1, na negatívny zo stabilného.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #rating #Veľká Británia #Moody's #Brexit