Londýnske City utrpí straty

Londýnčania hlasovali proti brexitu a vedeli prečo. Už pred dvoma rokmi sa začalo špekulovať, že európske banky, ktoré v Londýne majú svoje pobočky, preratúvajú, koľko by ich stál presun do Paríža či Frankfurtu nad Mohanom či dokonca do Luxemburska v prípade brexitu. Londýn je aktuálne domovom pre vyše 250 svetových bánk.

25.06.2016 13:00
debata (7)

Na krízový scenár sa v posledných týždňoch pripravili aj banky ako nemecká Deutsche Bank, JPMorgan Chase a HSBC Holdings. Banky sídliace v Londýne si uvedomujú, že po brexite sa ich biznis výrazne pohorší. Po odchode Britov z únie sa totiž na banky pôsobiace v krajine prestanú vzťahovať nariadenia Európskej komisie, čo by pre niektoré nadnárodné inštitúcie mohlo znamenať ďalšiu právnu a regulatórnu záťaž.

Luxemburská vláda už začala pred pár týždňami podľa belgickej tlačovej agentúry Belga viesť rokovania, aby v prípade brexitu Luxembursko, jedna zo šiestich zakladajúcich krajín dnešnej Európskej únie, neprepáslo finančnú príležitosť, ktorá sa ponúkne po odchode Británie. Do krajiny by sa mohli premiestniť pobočky bánk z Londýna. Bankový sektor v Luxembursku je rozsiahly, sídlo tu má 143 finančných inštitúcií a štát sa pripravuje na vstup ďalších bánk vrátane bánk z krajín mimo EÚ, ktoré teraz sídlia v Londýne. Ide najmä o bankové inštitúcie z USA, Austrálie, Kanady, Švajčiarska a Turecka. V Luxemburgu okrem toho už sídli európska centrála mladej Ázijskej investičnej banky pre infraštruktúru (AIIB).

Pre londýnske City, kde sú združené najdôležitejšie finančné inštitúcie, je táto otázka veľmi dôležitá. Britské ministerstvo financií odhaduje, že okolo 100-tisíc pracovných miest v Londýne je priamo spojených s vývozom finančných služieb do EÚ. Brexit, znamenajúci presun niektorých finančných inštitúcií na územie EÚ, povedie k strate značnej časti týchto pracovných miest.

Nemecká Deutsche Bank už pred referendom vytvorila pracovnú skupinu, ktorá sa venuje analýze dosahov presunu niektorých bankových operácií z Británie do Nemecka alebo iných krajín eurozóny. K podobným krokom pristúpili iné peňažné ústavy s rozsiahlymi operáciami v Británii.

V prípade Deutsche Bank ide o najväčšiu nemeckú banku a druhú najväčšiu banku v eurozóne podľa výšky aktív. V Británii začala pôsobiť už v roku 1873. Aktuálne zamestnáva v krajine približne 9-tisíc zamestnancov.

„Myslím si, že ani po brexite si banka s rozsahom Deutsche Bank nebude môcť dovoliť nebyť súčasťou tohto trhu, resp. úplne sa od neho odtrhnúť. Po brexite by bolo dôležité nastavenie pravidiel podnikania vo Veľkej Británii a vzťah s okolitými krajinami. Ak by Británia nastavila pravidlá voľne, čo bola bežná prax v minulosti, dal by sa skôr očakávať presun bánk do tejto krajiny,“ myslí si Boris Tomčiak, ekonómom spoločnosti Finlord.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #Veľká Británia #Brexit