JPMorgan: Devízové ​​trhy fungujú po brexite dobre

Devízové ​​trhy fungujú po štvrtkovom rozhodnutí Britov o odchode z Európskej únie napriek počiatočnému šoku celkom dobre. Povedal to v piatok agentúre Reuters Daniel Pinto z banky JPMorgan Chase, ktorá je najväčším svetovým obchodníkom s menami, dlhopisy a komoditami.

25.06.2016 07:43
debata (2)

„Vzhľadom na okolnosti to ide relatívne hladko,“ povedal Pinto, ktorý šéfuje divízii pre firemné a investičné bankovníctvo. Banka podľa neho v piatok uskutočnila len v Ázii devízové ​​obchody v hodnote asi 60 miliárd dolárov, čo je štvornásobok bežného objemu, a pritom nemusela ani raz obchodovanie prerušiť.

Nočné obchodovanie na ázijských trhoch bolo veľmi búrlivé a britská libra sa prepadla až o desať percent na minimum za 31 rokov. Peňažná likvidita v Ázii bola oproti obvyklému objemu polovičná, v Londýne a New Yorku už ale bolo všetko normálne, povedal Pinto.

Pinto poukázal na to, že kvôli sprísneniu bankovej regulácie po finančnej kríze je teraz na finančných trhoch všeobecne likvidity menej. „Akonáhle dôjde k takýmto udalostiam, vedie to k výraznému rozkolísaniu a výpadkom v obchodovaní,“ povedal.

Centrálne banky skupiny najväčších svetových ekonomík G7 v piatok uviedli, že po britskom rozhodnutí odísť z EÚ chcú zabezpečovať dostatočné množstvo peňazí na správne fungovanie finančných trhov. Ministri financií G7 uviedli, že monitorujú vývoj na trhoch a uvedomujú si, že príliš prudké kolísanie výmenných kurzov môže poškodiť hospodársku a finančnú stabilitu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #Brexit