Burzy dostávajú po brexite knockout

Ázijské akciové trhy v piatok kvôli vyhliadkam na odchod Británie z Európskej únie prudko oslabujú. Hlavný index japonských akcií Nikkei stráca viac ako osem percent. Akciový index MSCI pre Áziu a Tichomorie bez zahrnutia Japonska odpisuje takmer päť percent.

24.06.2016 07:12 , aktualizované: 12:10
debata (25)

Vývoj na trhoch podľa BBC signalizuje, že britská burza začne obchodovanie so zhruba osempercentným prepadom.

Brexit sa výrazne prejavil na európskych akciách. O 10:20 h stredoeurópskeho letného času sa index bonitných európskych akciových spoločností STOXX 50 prepadal o 8,5 %. Okolo poludnia to bolo 8,15 %. Nakoniec uzavrel so stratou 8,62 %.

Londýnska burza však významne oživla. Spočiatku smerovala k najhlbšiemu dennému poklesu od vrcholu finančnej krízy zo septembra 2008, nakoniec ale klesla relatívne mierne, a dokonca si udržala celotýždenný prírastok.

Hlavný index londýnskej burzy FTSE 100 strácal spočiatku osem percent, nakoniec ale klesol len o 3,2 percenta na 5138,69 bodu. Za celý týždeň londýnska burza vďaka silnému rastu v predošlých dňoch získala asi dve percentá.

Kontinentálne burzy kvôli obavám z ekonomických dopadov brexitu na ekonomiku eurozóny stratili oveľa viac. Nemecký index DAX odpísal 6,8 percenta a parížsky CAC 40 stratil osem percent. Západoeurópsky index FTSEurofirst 300 v závere klesol o 6,4 percenta na 1273,4 bodu, keď spočiatku strácal 8,5 percenta.

Jednou z príčin oživenia britských akcií bol prepad libry, ktorý postupne pomáhal akciám britských vývozcov. Jej kurz sa v reakcii na výsledok referenda prepadol voči doláru o desať percent a dostal sa na najnižšiu úroveň za tri desaťročia.

K stabilizácii trhov prispel aj guvernér britskej centrálnej banky Mark Carney so zástupcami ostatných centrálnych bánk skupiny G7. Tí popoludní oznámili, že sú pripravení podporiť trhy zvýšeným prísunom finančnej likvidity.

Prudký prepad zaznamenali akcie európskych bánk, niektoré z nich strácali až 30 percent hodnoty. Akcie piatich najväčších britských bánk odpisovali v priemere 21 percent. Niektoré z popredných svetových bánk, napríklad HSBC alebo Goldman Sachs, ale zmierňujú obavy z katastrofálnych dopadov brexitu na bankový sektor v Británii.

Britská centrálna banka uviedla, že prijme všetky potrebné kroky, aby po referende zabezpečila menovú a finančnú stabilitu. Banka už skôr varovala, že brexit by mohol tamojšej ekonomike spôsobiť značnú ujmu a kvôli prepadu libry zvýšiť infláciu. To by centrálnu banku zrejme donútilo znížiť úrokové sadzby, možno až na nulu.

Britskí voliči sa vo štvrtkovom referende podľa priebežného sčítania hlasov vyslovili pre vystúpenie svojej krajiny z Európskej únie, teda pre takzvaný brexit. Na svetových finančných trhoch už mesiace existujú obavy ohľadom dopadov tohto kroku na stabilitu Európy, píše agentúra Reuters.

Britská libra sa prepadla až o 9,4 percenta a dostala sa na 1,3462 USD, teda najnižšie od septembra 1985. „Je to divoké,“ povedal k situácii na finančných trhoch hlavný ekonóm investičnej spoločnosti AMP Capital Shane Oliver.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #burza #Brexit