Brexit posiela libru strmhlav dolu, euro tiež padá

Britská libra voči doláru spadla v piatok ráno na 1,34559 USD/GBP, čo je najnižšia úroveň od septembra 1985. Neskôr dokonca zišla na hranicu 1,3230 USD. Neskôr časť strát zmazala a pohybovala sa okolo 1,36 USD.

24.06.2016 05:55 , aktualizované: 09:00
debata (61)

Reagovala tak na zvrat v predbežných výsledkoch referenda o vystúpení Veľkej Británie z EÚ, keď zástancovia brexitu prevážili nad tými, ktorí hlasovali za zotrvanie v únii.

Trhy očakávali, že Briti sa v referende vyslovia za zachovanie členstva v únii, čo nad ránom potvrdzovali aj predbežné výsledky. Následne sa však situácia otočila. Prudko posilnil japonský jen, považovaný za bezpečnú menu. Dostal sa až na 135,30 JPY/GBP, neskôr skorigoval na vyššiu úroveň, čo však stále bol 11-percentný medzidenný nárast.

Libra pritom vo štvrtok stúpla na najvyššiu hodnotu od začiatku roka. Reagovala tak na to, že výsledky série prieskumov verejnej mienky boli v prospech zotrvania Veľkej Británie v Európskej únii. Prieskum Ipsos MORI pre Evening Standard, ktorý uskutočnili v utorok a stredu, ukázal, že 52 % Britov je za zachovanie členstva v únii a 48 % je za vystúpenie z EÚ. Predošlé prieskumy ComRes a YouGov tiež ukázali, že podpora pre zotrvanie Británie v únii na poslednú chvíľu vzrástla.

Euro tiež stráca voči doláru

Jednotná európska mena euro v piatok na devízových trhoch prudko oslabuje, k doláru odpisuje asi štyri percentá a zostúpila pod hranicou 1,1 USD. Dostala sa tak najnižšie od tohtoročného marca. Mena tým reaguje na referendum v Británii, ktoré vyhrali zástancovia brexitu.

„Na trhoch po stredajších optimistických pohyboch vládne panika. Ľudia predávajú libru a všetko, čo je s ňou spojené,“ uviedol analytik Ajako Sera zo spoločnosti Sumitomo Mitsui Trust Bank.

Libra zažíva ťažké chvíle. Len vďaka tomu sa euro k libre neprepadá, ale vykazuje rast.

61 debata chyba
Viac na túto tému: #euro #libra #Brexit