Litva prehrala spor s Gazpromom o odškodné 1,6 miliardy USD

Litva prehrala spor u medzinárodného arbitrážneho súdu, kde žiadala od ruskej plynárenskej spoločnosti Gazprom odškodné 1,6 miliardy dolárov kvôli vysokým cenám plynu.

22.06.2016 16:15
debata (17)

Oznámilo to v stredu litovské ministerstvo energetiky. Litva sa na arbitrážny súd v Štokholme obrátila v októbri 2012 a tvrdila, že jej Gazprom v rokoch 2004 až 2012 účtoval príliš vysoké ceny za dodávky plynu.

Gazprom sa podľa litovského ministerstva energetiky pri kúpe podielu v litovskej plynárenskej firme Lietuvos Dujos v roku 2004 zaviazal, že bude dodávať plyn za „náležitú cenu“. Neskôr však vykonal zmeny vo výpočte ceny, čo dodávky zdraželo. Arbitrážny súd ale dospel k záveru, že pojem „náležitá cena“ je príliš vágny, takže na jeho základe nemožno priklepnúť nárok na odškodné.

Litovský minister energetiky Rokas Masiulis podľa agentúry Reuters upozornil, že Gazprom bol nútený dodávky plynu výrazne zlacniť, akonáhle Litva začala dovážať od konkurencie skvapalnený zemný plyn (LNG). Poukázal tiež na to, že ceny plynu pre litovské domácnosti od roku 2012, keď krajina podala na Gazprom sťažnosť na súd, klesli o viac než 40 percent. Litva predpokladá, že dovoz LNG z Nórska tento rok prekoná dodávky ruského plynu prostredníctvom plynovodov.

Gazprom disponuje najväčšími zásobami zemného plynu na svete a má monopol na vývoz tejto strategicky dôležitej suroviny z Ruska prostredníctvom plynovodov. Firma je kľúčovým dodávateľom plynu pre množstvo európskych krajín, vrátane Slovenskej republiky.

Európska komisia vlani Gazprom obvinila zo zneužívania dominantného postavenia na trhu v strednej a východnej Európe. Komisia uviedla, že ruská firma znemožňuje konkurencii na trhu so zemným plynom v ôsmich krajinách regiónu vrátane Slovenska. Litve, Lotyšsku, Estónsku, Poľsku a Bulharsku Gazprom podľa komisie účtoval neprimerane vysoké ceny. Ruský podnik ale obvinenia komisie odmietol s tým, že im chýba právny i ekonomický základ.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Gazprom #Litva