Menšia šanca pre brexit? Libra a euro výrazne posilnili

Dolár a japonský jen v pondelok výrazne strácali, britská libra a euro prudko rastli. Investorom sa vracia chuť ísť do rizika, keď posledné prieskumy mienky naznačili zvýšenú pravdepodobnosť zotrvania Británie v Európskej únii.

20.06.2016 19:32
debata (10)

Libra koncom popoludnia voči doláru stúpla o dve percentá na 1,4673 USD, najviac za takmer tri týždne, a voči jenu získala 2,4 percenta. Bol to najsilnejší jednodňový nárast britskej meny od roku 2008.

Euro voči doláru spevnilo o 0,6 percenta na 1,1340 USD a voči jenu vzrástlo o 0,85 percenta. Dolárový index ku košu šiestich mien klesol o 0,7 percenta na 93,568 bodu, na minimum od 9. júna. Posun voličov smerom k udržaniu Británie v EÚ podľa agentúry Reuters ukázali tri zo šiestich prieskumov zverejnených počas víkendu. Briti budú o možnom odchode Británie z EÚ, teda o takzvanom brexite, hlasovať vo štvrtkovom referende.

Investori, ktorí v minulých dňoch v rastúcich obavách z vystúpenia krajiny z EÚ prechádzali k bezpečným aktívam, ako je zlato, japonský jen a najbezpečnejšie štátne dlhopisy, získali znova chuť ísť do rizika. To podporilo ceny akcií, komodít a ostatných mien.

„Na trhu sa obchoduje na základe brexitu a terajšie pohyby sú obratom predošlého trendu po zdanlivom obrate alebo prinajmenšom zmiernení v prieskumoch mienky,“ povedal agentúre Reuters Joseph Trevisan z firmy Worldwide Markets.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #euro #libra