Čína v superpočítačoch poráža USA

Čína obhájila prvenstvo v superpočítačovom rebríčku TOP500, tentoraz ale s novým systémom, ktorý namiesto amerických technológií využíva procesory navrhnuté a vyrobené v Číne. Prvýkrát v histórii tohto porovnávaní Čína predbehla Spojené štáty v počte superpočítačov zaradených do rebríčka.

20.06.2016 16:09
Salomon, superpočítač Foto:
Vizualizácia českého superpočítača Salomon
debata (84)

Český superpočítač Salomon z národného počítačového centra v Ostrave obsadil v najnovšom vydaní pozorne sledovaného rebríčka 55. miesto. Slovensko nemá počítač, ktorý by mohol preniknúť do tohto rebríčka.

Prvé miesto v rebríčku teraz patrí superpočítaču s názvom Sunway TaihuLight v Národnom centre pre superpočítače v čínskom Wu-si. Systém je schopný spracovávať 93 petaflop za sekundu, čo zodpovedá 93 biliardám výpočtov počas jednej sekundy.

Rebríček TOP500 najvýkonnejších počítačov sveta zostavujú experti z USA a Nemecka dvakrát ročne, a to od roku 1993. Čína v ňom má teraz zaradených 167 super rýchlych počítačov. Prvýkrát tak z hľadiska počtu týchto systémov predbehla Spojené štáty, ktoré majú v rebríčku o dva superpočítače me­nej.

Víťazný Sunway TaihuLight je dvakrát rýchlejší a trikrát efektívnejší ako druhý supersystém v tomto porovnaní, takisto čínsky Tchien-che-2 (Mliečna dráha 2), uviedli autori rebríčka. Tento počítač, ktorý rebríčku vládol od roku 2013, využíva podľa spravodajského serveru CNN procesory od amerického Intelu.

Tretiu priečku obsadil superpočítač Titan amerického ministerstva energetiky, má výkon 17,59 petaflop za sekundu.

Ostravský Salomon, ktorý sa nachádza v Národnom superpočítačovom centre IT4Innovations v areáli Vysokej školy banskej – Technickej univerzity Ostrava, obsadil 55. pozíciu. Počítač bol uvedený do prevádzky vlani v septembri, jeho výkon zodpovedá zhruba 74 000 notebookom.

Superpočítače nachádzajú využitie pri riešení zložitých úloh v rade vedeckých odborov. Slúžia napríklad pri vytváraní simulácií jadrových explózií alebo pri výskume DNA.

Podľa USA tieto stroje predstavujú potenciálne citlivý nástroj z hľadiska národnej bezpečnosti. Americká vláda vlani Intelu a spoločnosti Nvidia znemožnila predaj nových čipov určených na vylepšenie systémov v štyroch čínskych centrách spojených so systémom Tchien-che-2, pretože sa domnievala, že sú využívané v činnostiach týkajúcich sa jadrovej explózie. Čínski predstavitelia to však popreli.

Jeden petaflop zodpovedá zhruba jednej biliarde výpočtov za sekundu. Človeku by to mohlo podľa jedného odhadu trvať približne 32 000 rokov.

84 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #superpočítač