Brazílske Rio de Janeiro sa topí v dlhoch

Necelé dva mesiace pred letnými olympijskými hrami brazílskemu mestu Rio de Janeiro došli tamojšej samospráve peniaze.

20.06.2016 15:30
debata (10)

Musela preto koncom minulého týždňa vyhlásiť stav finančnej núdze, čo jej umožní čerpať mimoriadne príspevky z federálnych zdrojov. Tie by mali nateraz postačovať na financovanie základných funkcií samosprávy, teda na zabezpečenie verejných služieb. Rio de Janeiro by týmto spôsobom malo získať peniaze aj na financovanie olympijských hier, na ktoré potrebuje dodatočných tri miliardy realov, čo je približne 780 miliónov eur.

Letné olympijské hry sa budú konať v termíne 5. – 21. augusta tohto roka. Ekonómovia predpovedajú, že Brazília sa v tomto roku ocitne na prahu najhoršej hospodárskej krízy od 30. rokov 20.storočia, pričom v krajine rastie nezamestnanosť a inflácia.

Medzinárodný menový fond očakáva, že brazílska ekonomika sa po vlaňajšom prepade o 3,7 percenta zníži aj v tomto roku o ďalšie tri percentá. Krajina pritom ešte pred rokmi patrila medzi najperspektívnejšie ekonomiky Latinskej Ameriky. V predkrízových rokoch 1999 až 2008 hlavne vďaka vývozu dôležitých surovín rástla každoročne o 3,5 percenta.

Vážne finančné problémy Brazílie spôsobuje najmä lacná ropa, pretože krajina patrí medzi významných producentov čierneho zlata. Cena ropy Brent sa aktuálne pohybuje na úrovni okolo 50 dolárov za barel, pričom ešte v lete 2014 stála viac ako 115 dolárov za barel.

Hodnota čierneho zlata len za posledný rok a pol klesla asi o 70 percent. Naprílad od februára tohto roka brazílska vláda pre nízke ceny ropy a výpadky vo svojom rozpočte nedokáže zabezpečiť pre bežných ľudí adekvátnu zdravotnú starostlivosť. Najviac postihnuté je spomínané Rio de Janeiro. Tamojšie kliniky, nemocnice i pohotovosti obmedzili služby alebo pozatvárali celé oddelenia. Zdravotnícky sektor Ria nemá na vybavenie, lieky ani mzdy zamestnancov. Výnimočný stav bol vyhlásený koncom minulého roka na 180 dní, no doteraz sa neskončil.

Rio de Janeiro produkuje 67 percent brazílskej ropy a 40 percent plynu, a má teda najvážnejšie problémy spôsobené prepadom cien čierneho zlata na svetových trhoch. Štát už preto nejaký čas kráti rozpočet v spomínanom zdravotníctve, ale aj v školstve. Ratingové agentúry varujú pred rýchlo rastúcim dlhom krajiny. Vlani Brazília hospodárila so schodkom 10,3 percenta hrubého domáceho produktu, čo je najviac za posledných 13 rokov.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #Rio de Janeiro #BRICS