Dokončenie úsekov na R2 mešká

Vodiči jazdiaci cez Bánovce nad Bebravou a od Zvolena smerom na Detvu budú musieť na rýchlostnú cestu R2 čakať dlhšie. Obchvat Bánoviec, ktorým je polovičný profil úseku R2 v úseku Ruskovce – Pravotice, bude hotový o mesiac neskôr. V úseku R2 Zvolen-východ – Pstruša zase hrozí, že práce potrvajú namiesto do júla až do novembra.

20.06.2016 07:00
diaľnica, cesta, zápcha, dopravný kolaps, R2, Foto: ,
Stále sa čaká, ktoré úseky rozostavia nový kabinet. Rieši sa aj financovanie. Keďže eurofondy sú už vyčlenené, stavať sa má viac
debata (8)

Diaľničiari vo štvrtok minulý týždeň kontrolovali priebeh výstavby na oboch rozostavaných úsekoch rýchlostnej cesty R2. Úsek R2 Ruskovce – Pravotice bude po sprístupnení dlhý 10 760 metrov.

„V súčasnosti prebiehajú dokončovacie práce na všetkých objektoch (mosty, rýchlostná cesta, protihlukové steny, terénne úpravy, bezpečnostné zariadenia). Ostáva už len dokončiť práce na trvalom dopravnom značení,“ uvádza Národná diaľničná spoločnosť (NDS).

Pôvodne mal byť polovičný profil pre vodičov prístupný v auguste tohto roka. Za jeho výstavbu je zodpovedná firma Inžinierske stavby, ktorá projekt realizuje. Diaľničiari s ňou podpísali zmluvu v decembri 2013.

Samotná výstavba odštartovala v prvom mesiaci nasledujúceho roka. Zmluvná cena výstavby dosahuje 88,18 milióna eur bez dane. Stavba je financovaná z eurofondov a zo štátneho rozpočtu.

V porovnaní s inými úsekmi ide o nízku sumu najmä z dôvodu, že rýchlostná cesta nevznikne v štvorprúdovom usporiadaní, ale len v polovičnom profile. To znamená, že na ceste bude obojsmerná premávka vedená v dvoch pruhoch. Okrem toho ide o pomerne ľahký úsek, kde sa nachádza 13 mostov v celkovej dĺžke takmer jedného kilometra.

„Zhotoviteľ úseku R2 Ruskovce – Pravotice požiadal o predĺženie zmluvného termínu. Dôvodom je nové riešenie napojenia R2 na cestu prvej triedy I/9. Úsek rýchlostnej cesty bude pre motoristov sprístupnený v priebehu septembra,“ uvádzajú diaľničiari.

V tomto roku by vodiči mali dostať do užívania aj ďalší úsek na rovnakej rýchlostnej ceste. Štvorprúdovka v plnom profile v úseku R2 Zvolen-východ – Pstruša by do diaľničnej siete mala pribudnúť podľa pôvodného plánu už v júli tohto roka.

„V súvislosti s výstavbou úseku R2 za Zvolenom Národná diaľničná spoločnosť registruje nárok zhotoviteľa na predĺženie výstavby s termínom 11/2016. V súčasnosti naďalej platí zmluvný termín ukončenia výstavby,“ dodáva NDS.

Výstavbu rýchlostnej cesty dlhej 7¤850 metrov realizujú spoločnosti Corsan-Corviam Construcción a Chemkostav. Cesta bude stáť 82,33 milióna eur, pričom predpokladaná cena zákazky dosahovala 136,91 milióna eur. Aj v tomto prípade financie na výstavbu z väčšej časti pochádzajú z Európskej únie.

Daný úsek sa napojí na už existujúcu časť R2 Pstruša – Kriváň, ktorý obchádza Detvu. Štát však v budúcnosti bude musieť vyriešiť trasovanie výstavby predchádzajúceho úseku R2 Zvolen-západ – Zvolen-východ, čo predstavuje obchvat Zvolena.

Pôvodne mala rýchlostná cesta viesť okolo Sliača, ktorý však výstavbu odmietol. V hre je teda niekoľko ďalších variantov, medzi ktorými je aj nepravdepodobný tunel popod Pustý hrad alebo estakáda priamo cez mesto. Úsek však vypadol z projektov financovaných z eurofondov.

V súčasnosti v Operačnom programe Integrovaná Infraštruktúra 2014 – 2020 na nové rýchlostné cesty, okrem rozostavaných úsekov, ostávajú finančné prostriedky len na úsek R2 Košice-Šaca – Košice-Oľšany, ktorý by sa mal začať stavať v roku 2017. V súčasnosti však prebieha len proces stavebného konania. Cez Zvolen pritom denne prechádza 15-tisíc vozidiel.

Výstavba spomínaných úsekov sa naplánovala, respektíve v niektorých prípadoch aj začala realizovať už za minulej vlády. Stále sa čaká, ktoré úseky rozostavia nový kabinet. Rieši sa aj financovanie. Keďže eurofondy sú už vyčlenené, stavať sa má viac cez verejno-súkromné PPP projekty.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #PPP #R2 #rýchlostné cesty