Francúzsky minister: Po brexite bude Británia malou krajinou na okraji

Ak Británia vystúpi z Európskej únie, stane sa malou a nevýraznou krajín na hraniciach Európy. Povedal to v sobotu francúzsky minister hospodárstva a priemyslu Emmanuel Macron.

18.06.2016 22:46
debata (80)

Británia by podľa neho tiež musela finančne prispievať, ak by chcela mať prístup na jednotný európsky trh. O budúcnosti Británie v EÚ rozhodnú obyvatelia v referende, ktoré sa bude konať budúci týždeň vo štvrtok.

„Odchod z EÚ bude znamenať guernseyfikáciu Spojeného kráľovstva, ktoré potom bude vo svetovom meradle malou krajinou,“ povedal podľa agentúry Reuters Macron s odkazom na britský ostrov Guernsey v Lamanšskom prielive. Ostrov patrí britskej korune, ale podobne ako ostrovy Man a Jersey formálne nie je súčasťou Spojeného kráľovstva. Trojica spomínaných ostrovov nie je ani súčasťou Európskej únie.

Macron prirovnaním k ostrovu Guernsey zdôraznil, že Londýn by sa rozhodnutím opustiť európsky blok vydal na cestu vlastnej izolácie.

Francúzsky minister tiež povedal, že nadchádzajúci únijný summit na konci júna musí v prípade brexitu, teda odchodu Británie z EÚ, vyslať Londýnu jasný odkaz o následkoch, a to vrátane časového harmonogramu.

Už v piatok Macron kritizoval vypísanie britského referenda ako nebezpečné, lebo Briti urobili zo zvyšku únie zajatcov. Varoval tiež, že aj ostatné krajiny by mohli vypísať podobný plebiscit, čomu je nutné zabrániť prehodnotením smeru, ktorým únia ide.

80 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Brexit