Banky ryžujú na hypotékach pre mladých

V časoch nízkych úrokov zarábajú na hypotékach pre mladých hlavne banky. Štátom podporované úvery na bývanie majú mať totiž až o tri percentá nižšie úroky ako bežné hypotéky. Ak by banky striktne dodržiavali túto podmienku, mladí ľudia by si dnes požičiavali za ročný úrok mínus 1 percento.

18.06.2016 12:00
hypotéka, dom, rodina, stavba, výstavba Foto:
Štátom podporované úvery na bývanie pre mladých majú mať o tri percentá nižšie úroky ako bežné hypotéky.
debata (59)

Realita je však taká, že finančné domy v lepšom prípade poskytujú mladým ľuďom úvery za ročný úrok nula percent a v horšom prípade za úroky vo výške okolo 1,5 až 2 percentá za rok. Navyše ministerstvo financií ani Národná banka Slovenska nesledujú, aké úroky v praxi dávajú banky ľuďom pri poberaní štátom dotovaných hypoték. Dnes tak vo verejnosti nevie nikto, ako veľmi ryžujú finančné domy na hypotékach pre mladých.

„Ministerstvo financií nevedie štatistiku o celkovom objeme poskytnutých hypotekárnych úverov pre mladých a o výške úrokových sadzieb na tieto úvery. Na analytické účely využíva štatistické údaje Národnej banky Slovenska,“ povedala hovorkyňa ministerstva financií Alexandra Gogová. Lenže Národná banka Slovenska hypotéky pre mladých nesleduje, lebo podľa nej sú v kompetencií ministerstva financií. „Gestorom štátnych príspevkov pre mladých je ministerstvo financií,“ uviedla Martina Solčányiová, hovorkyňa Národnej banky Slovenska.

Vlani išlo na bonifikáciu úverov pre mladých 26 miliónov eur a štát tým podporil vyše 64-tisíc úverov. Tento rok je v rozpočte na bonifikáciu vyčlenených 33 miliónov eur. Podľa analytika štátnej prémie pri hypotéke pre mladých končia z väčšej časti v kase súkromných bánk a nepomáhajú mladým ľuďom ľahšie splácať strechu nad hlavou.

„Po odpočítaní štátnej podpory sú úrokové sadzby na hypotékach pre mladých vyššie ako štandardné trhové úroky. V praxi tak štátna podpora pri priemernom trhovom úroku okolo 2 percent za rok začína strácať význam,“ povedal Maroš Ovčarik, výkonný riaditeľ spoločnosti Finančný kompas.

Pôvodne totiž hypotéky pre mladých mali za úlohu znižovať vysoké trhové úroky hypoték. Ešte v roku 2010 banky bežne predávali ľuďom hypotéky s ročným úrokom 5,5 percenta. Pred šiestimi rokmi štátna podpora znížila vysoký úrok o 2 percentá a ďalšie 1 percento odpustila samotná banka. Výsledkom bola hypotéka pre mladých s ročným úrokom 2,5 percenta.

Aktuálne sa však začínajú najlepšie trhové ponuky pri hypotékach na úrovni 1,5 percenta. No hypotéky pre mladých s úrokom mínus 1,5 percenta na trhu neponúka žiadna banka. Denník Pravda oslovil viaceré veľké finančné domy s otázkou: Poskytujete hypotéky pre mladých so záporným úrokom?

„Nie, v prípade ponuky nižšej úrokovej sadzby, ako sú 3,00 percentá by klient nemal negatívny úrok, ale krátil by sa mu príspevok banky,“ povedal Juraj Štefanovič, PR špecialista ČSOB banky. V podobnom duchu odpovedali aj ostatné veľké súkromné banky.

V praxi banka predá klientovi 40-tisícovú hypotéku pre mladých splatnú o 30 rokov za ročný úrok 1 percento. V tomto prípade bude mesačná splátka klienta predstavovať 128 eur. Z tejto sumy bude mesačná splátka úroku 33 eur a ďalších 95 eur tvorí splátka istiny. Pri súčasných nízkych úrokoch by finančné domy mali bez problémov predávať hypotéky pre mladých s úrokom 0 percent. Finančný dom tak v prípade 1-percentného úroku zarobí na poplatkoch 33 eur za mesiac.

© Autorské práva vyhradené

59 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #hypotéka