Brexit straší burzu, európske akcie padajú

Akcie na západoeurópskych burzách v utorok kvôli rastúcim vyhliadkam na vystúpenie Británie z Európskej únie pokračovali piaty deň vo výraznom poklese a ich hlavný index klesol na nové minimum od konca februára. Trh tiež s napätím sleduje americkú centrálnu banku (Fed).

15.06.2016 06:48
debata (7)

Americké akcie v utorok oslabili štvrtý deň za sebou a pripojili sa k prepadom akciových búrz inde vo svete. Globálne investori sa kvôli zvýšenej neistote odvracajú od akcií a ďalších rizikovejších ak­tív.

Index FTSEurofirst 300 podobne ako v pondelok odpísal v utorok 1,89 percenta a uzavrel na 1260,14 bodu, najnižšie od 24. februára. Index Euro STOXX 50, ktorý meria kolísanie cien akcií, a odráža tým neistotu medzi investormi, vzrástol o 3,9 bodu na tohtoročné maximum 38,34 bodu. Oproti minulému utorok už spevnil o 20 bodov.

Briti budú o zotrvaní v EÚ rozhodovať v referende 23. júna. Priaznivci takzvaného brexitu prevážil nad odporcami odchodu z EÚ v troch aktuálnych prieskumoch verejnej mienky. Najpredávanejšie britské noviny – bulvárny denník The Sun – svojich čitateľov vyzvali, aby v nadchádzajúcom referende hlasovali za odchod.

„Obavy z brexitu tlačia index volatility nahor a zasahujú najmä akcie finančného sektora. Zvýšená rozkolísanosť zrejme potrvá najmenej do referenda,“ povedal agentúre Reuters ekonóm belgickej banky KBC Koen De Leus. Index európskych bánk stratil 2,3 percenta a tento rok už oslabil o zhruba 27 percent.

Index londýnskej burzy FTSE 100 oslabil o 2,01 percenta na 5923,53 bodu, najnižšie za štyri mesiace. Index nemeckých akcií DAX odpísal 1,43 percenta a uzavrel na 9519,20 bodu.

Akciové trhy oslabuje takisto obnovený prepad cien komodít – akcie európskych ťažiarov stratili 3,5 percenta. Neistotu na trhu ale zvyšuje tiež zasadnutie Fedu, ktorého menový výbor v stredu rozhodne, či opäť zvýši základnú úrokovú sadzbu.

Investori sa kvôli zvýšenej neistote odvracajú od rizikových aktív a uchyľujú sa k bezpečnejším investíciám. Okrem bezpečných mien, ako je japonský jen alebo švajčiarsky frank, nakupujú najmä vládne dlhopisy Nemecka, USA, ale aj Británie. Ich výnosy tak klesajú na historické minimá. Výnos desaťročných dlhopisov nemeckej vlády sa prvýkrát v histórii spolkovej republiky dostal do záporného pásma.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #burza #Brexit