Biznis má športovú žatvu

Majstrovstvá Európy vo futbale sú ďalším tohtoročným športovým vrcholom aj pre biznis. Podujatie pomôže slovenským cestovným kanceláriám, keďže sa naň chystá okolo 10-tisíc Slovákov.

10.06.2016 17:00
debata

Predtým tento rok slovenské hotely pookriali vďaka Svetovému poháru v zjazdovom lyžovaní v Jasnej či majstrovstvám Európy v krasokorčuľovaní v Bratislave. Po futbale má byť vrcholom letná olympiáda v brazílskom Riu. No pre diaľku, ako aj zúriaci vírus Zika láka olympiáda Slovákov zatiaľ menej. Náročným klientom šijú cestovky zájazdy na mieru od 1 500 eur, v stálej ponuke ich však nenájdete.

Už na futbal vo Francúzsku však ide viac Slovákov ako na nedávne hokejové majstrovstvá sveta v Rusku. „Kým na zájazdy na európsky futbalový šampionát sa prihlásilo zatiaľ 1 600 klientov, o majstrovstvá sveta v hokeji prejavilo záujem sotva 200 ľudí. Ľudia museli mať do Ruska víza a aj situácia v slovenskom hokeji nebola ideálna,“ povedal Matej Očenáš z cestovky FutbalTour.sk.

Cena zájazdu do ruského Petrohradu a Moskvy sa začínala od sumy 900 eur vyššie. Pre nízky záujem využívala cestovka komerčné letecké linky, čo pobyt ešte viac predražilo. Lacnou záležitosťou však nie je ani futbal. Najviac očakávaný duel Slovenska s Anglickom vyjde nadšencov približne na 540 eur, a to v cene zájazdu nie je ešte vstupenka na zápas, ktorej cena môže narásť aj cez 100 eur.

Fanúšikovia sa do centra diania povezú najmä súkromnými lietadlami. V čase futbalového šialenstva vypravia letecké spoločnosti spolu 17 charterových letov do Francúzska a späť, uviedlo Letisko Bratislava. Priaznivcov neodrádza ani séria vlaňajších teroristických útokov v Paríži. Explózie odzneli aj počas priateľského stretnutia Nemecka s Francúzskom pri futbalovom štadióne Stade de France. „Bezprostredne po teroristických útokoch sa predaj zájazdov do Francúzska takmer zastavil, momentálne je v ,normálnych koľajach' tak leteckou, ako aj autobusovou dopravou,“ potvrdil prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr Stanislav Macko.

Francúzi čakajú, že futbal zvýši návštevnosť krajiny. Aj Slovensko vďaka veľkým podujatiam tento rok napreduje. Na Slovensku od januára do marca 2016 oddychovalo spolu 1 032 441 dovo­lenkárov, čo bolo medziročne o 25 percent viac. „Na začiatku roka sa na Slovensku konali významné medzinárodné športové podujatia, ktoré prispeli k vyššiemu záujmu cestovateľov. Atraktívna ponuka produktov cestovného ruchu zvýšila poznateľnosť značky destinácie a sprostredkovane aj rast návštevnosti," uviedol generálny riaditeľ Slovenskej agentúry pre cestovný ruch Igor Donoval.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #biznis #EURO 2016 #majstrovstvá Európy 2016