IEA: Rast globálneho dopytu po plyne sa spomalí

Tempo rastu dopytu po zemnom plyne sa do roku 2021 spomalí na úroveň 1,5 % ročne, keďže stagnácia v Európe a neistota v súvislosti so spotrebou v Číne vyvažujú silný rast v Indii.

08.06.2016 15:33
debata (1)

Uviedla to v stredu Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA). Po tom, ako dopyt po plyne v uplynulých šiestich rokoch rástol o 2,5 % ročne, táto komodita čelí konkurencii zo strany obnoviteľných zdrojov a lacného uhlia.

Ruská spoločnosť Gazprom, ktorá má monopol na export plynu, bude v Európe čeliť perspektíve príliš vysokej ponuky skvapalneného zemného plynu (LNG). „Vývoj naznačuje, že nastane obdobie nadbytočnej ponuky,“ uviedol šéf IEA Fatih Birol vo výročnom strednodobom výhľade trhu s plynom. „V najbližších piatich rokoch budeme svedkami prebudovania globálneho obchodu s plynom,“ konštatoval.

Vzhľadom na globálnu nadbytočnú ponuku IEA spochybňuje ekonomickú stránku plánu Gazpromu na rozšírenie kapacity plynovodu Nord Stream smerujúceho do Nemecka tak, že obchádza územie Ukrajiny. Agentúra však napriek slabému dopytu predpokladá, že import plynu do Európy sa do roku 2021 zvýši o 40 mld. kubických metrov vzhľadom na klesajúcu domácu produkciu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #IEA