Bombový útok dal ďalšiu ranu tureckému turizmu

Turecko, ktoré vlani navštívilo cez cestovky viac ako 100-tisíc Slovákov, tento rok nebude najobľúbenejšou destináciou. Obavy z terorizmu sa môžu stupňovať po tom, čo si ďalšie obete vyžiadal utorkový bombový útok na policajný autobus neďaleko Istanbulskej univerzity a Námestia Beyazit.

08.06.2016 16:00
Turecko, atentát, útok Foto:
Výbuch autobusu v utorok 7. júna 2016 prispel k zhoršeniu bezpečnostnej situácie v Turecku, ktorá odrádza dovolenkárov od návštevy krajiny.
debata (10)

Turecko už v úvode roka čelilo poklesu objednávok. Dôvodom je vojna v susednej Sýrii a s ňou súvisiaca utečenecká kríza, ale aj menší záujem ruských dovolenkárov po zostrelení ruského lietadla tureckou armádou.

Tieto riziká vnímajú aj Slováci. Výpadok v predaji dovoleniek do Turecka suplujú cestovky bezpečnejšími letoviskami. Baliť kufre si Slováci toto leto plánujú najmä do Chorvátska, Talianska, Španielska a Grécka.

Istanbul sa pritom stále nestihol spamätať z januárovej tragédie v centre mesta, pri ktorej prišlo o život 12 nemeckých turistov. Utorkový útok na policajné vozidlo prevážajúce poriadkové sily si vyžiadal najmenej 11 mŕtvych a 36 zranených. Explóziu spôsobila nálož umiestnená v ďalšom automobile, uvedená do činnosti diaľkovým ovládaním vo chvíli, keď okolo auta prechádzalo policajné vozidlo. Podľa guvernéra Istanbulskej provincie Vasipa Šahina sú medzi mŕtvymi siedmi policajti a štyria civilisti. Najmenej tri zo zranených osôb sú vo vážnom stave. Výbuch poškodil aj niekoľko budov a automobilov. K zodpovednosti za útok sa bezprostredne nikto neprihlásil. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na miestne médiá.

Obavy z terorizmu vzbudzujú strach nielen medzi domácimi obyvateľmi, ale aj slovenskými dovolenkármi. Pre nízky dopyt je ponuka cestoviek do Turecka v porovnaní s minulým rokom o niečo slabšia. Pre neistú bezpečnostnú situáciu je na tom podobne aj Thajsko a Egypt. „Keďže oproti minulému roku došlo k obmedzeniu kapacity letov do Turecka, môže byť dostupnosť pobytov v Turecku pre last minute ponuky v období vrcholovej sezóny júl – august nižšia. Niektoré hotely v Turecku sa po výpadku ruskej klientely zatvorili na tento rok a znova sa otvoria až v ďalšom roku,“ uviedol riaditeľ cestovnej kancelárie Verne Travel Pavol Mladý.

Pre zvýšené bezpečnostné riziko očakáva turecká vláda tento rok až o 30 percent menej turistov. Turecko je pritom od príjmov z cestovného ruchu závislé. „Táto sezóna je špecifickejšia ako po minulé roky. Samozrejme, je čiastočne ovplyvnená udalosťami, ktoré sa neustále dejú vo svete. Tým, že na začiatku sezóny všetky cestovné kancelárie redukovali kapacity do Turecka, ponuka je prispôsobená dopytu. V Turecku však máme niektoré obľúbené hotely, ktoré máme už teraz vypredané,“ povedal obchodný riaditeľ z cestovnej kancelárie Firo Tour Marcel Siekel.

Pre Turecko v súčasnosti platí druhý stupeň cestovného rizika zo štyroch. Ministerstvo zahraničných vecí neodporúča dovolenkárom zdržiavať sa najmä v pohraničnom pásme na turecko-sýrskej a turecko-irackej hranici. Zároveň upozorňuje Slovákov, aby sa na svojich cestách vyhýbali hromadným podujatiam vzhľadom na stupňujúce sa bezpečnostné riziko v Ankare a Istanbule. Do týchto miest organizujú mnohé slovenské cestovky poznávacie zájazdy. „Istanbul nie je naša pravidelná cieľová destinácia. Máme v ponuke len jeden zájazd, aj ten aktuálne neponúkame s konkrétnym termínom. Situáciu ale budeme naďalej sledovať a nevylučujeme, že v budúcnosti termín pre tento zájazd bude pridaný,“ vyjadril sa riaditeľ cestovnej kancelárie Daka Dávid Gavaľa.

Ako alternatívu k tradičných letoviskám Tureckej riviéry odporúčajú cestovky oblasť tureckej Egejskej riviéry, ktorá sa tento rok teší zvýšenému nárastu dovolenkárov. „Veľa klientov si myslelo, že ponuka na turecké hotely bude výrazne lacnejšia, opak je však pravdou. Sú síce niektoré hotelové siete, ktoré nám poslali na začiatku sezóny špeciálne akciové ceny, ale potom máme hotely, ktoré patria medzi veľmi obľúbené a držia svoju cenu,“ spresnil Siekel.

Dovolenkári sa orientujú podľa hrozieb. Začiatkom marca tohto roka talianska tajná služba informovala o pripravovaných teroristických akciách na plážach v Taliansku, Španielsku a na juhu Francúzska. „Dosahy teroristických útokov v posledných 12 mesiacoch sú zrejmé. Dovolenkári sú však odolní a svoje dovolenky nerušia, ale menia ich za iné destinácie. Už to ale nie je Turecko, Egypt a Tunisko, ale najmä Španielsko, Portugalsko, Taliansko, Malta a Bulharsko, ktoré z tejto situácie profitujú,“ zhodnotil pre CNN predseda turistickej organizácie World Travel & Tourism Council David Scowsill.

„Turecko sa predáva, ale nepochybne nedosiahneme 100 000 klientov ako minulý rok. Ostatné destinácie, o ktoré je zvýšený záujem, výpadok Tuniska a Egypta asi vyrovnajú,“ uzavrel prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr Stanislav Macko.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #turizmus