Vyše polovica Slovákov má obavy o svoju finančnú situáciu

Obavy o finančnú situáciu sa najčastejšie spájajú so stavom, keď ľudia majú vyššie výdavky než príjmy.

07.06.2016 15:29
debata (9)

Viac než 53 % Slovákov zažilo v posledných niekoľkých mesiacoch obavy o svoju finančnú situáciu. Ako ďalej vyplynulo z prieskumu spoločnosti KRUK Česká a Slovenská republika, ktorá sa zameriava na správu pohľadávok finančných ústavov a korporátnych zákazníkov, obavy o finančnú situáciu sa najčastejšie spájajú so stavom, keď ľudia majú vyššie výdavky než príjmy. Takto sa vyjadrilo 56 % respondentov.

Ako ďalšiu obavu respondenti uviedli riziko straty zamestnania, vyjadrilo sa tak 23 % opýtaných. “Okrem straty práce môže mať neistá finančná situácia tiež rad ďalších objektívnych príčin. Viac než 18 % respondentov nášho prieskumu vníma ako zásadné riziko zhoršenie zdravotného stavu a 11 % sa obáva zníženia mzdy,“ dopĺňa Markéta Fixová, tlačová hovorkyňa spoločnosti KRUK.

Najväčšie obavy zo zhoršenia svojej finančnej situácie v súvislosti so stratou zamestnania majú obyvatelia Trnavského kraja (30 %) a celkovo ľudia, ktorí sa vyučili (28 %) a žijú v mestách s 5 000 až 20 000 obyvateľmi (27 %). Riziko straty práce vnímajú najmenej respondenti z Prešovského kraja (13 %), ľudia so základným vzdelaním (8 %) a z miest s 20 000 až 100 000 obyvateľmi (27 %).

Prieskum pre spoločnosť KRUK uskutočnila agentúra Ipsos v novembri 2015 na vzorke 813 respondentov formou osobného pohovoru prostredníctvom počítača.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #chudoba