Štadióny lákajú Slovákov viac ako Eiffelovka

Kým Eiffelovku, Notre Dame či iné pamiatky si vlani cez cestovné kancelárie pozrelo 12-tisíc Slovákov, rovnaký počet slovenských fanúšikov sa do Francúzska chystá na blížiace sa Majstrovstvá Európy vo futbale. Slovensko svoj prvý zápas odohrá túto sobotu na štadióne Bordeaux s Walesom.

07.06.2016 16:00
Slovensko, Španielsko Foto:
Fanúšikovia, ktorí pôjdu na zápasy Slovenska do Francúzska, minú stovky eur. Futbalisti sa na divácku podporu spoliehajú podobne, ako tomu bolo vo víťaznom kvalifikačnom zápase Slovensko - Španielsko v októbri 2014 (na snímke fanúšikovia počas zápasu).
debata (2)

Priaznivcom futbalu sa snažia vychádzať v ústrety aj slovenské cestovky. Tie zacítili v prevažne mužskej záľube príležitosť, kedy popri zájazdoch k moru organizujú aj výlety na športové zápasy. „Na futbalové majstrovstvá Európy viaceré cestovné kancelárie pripravujú cesty. Ide však najmä o jednodňové výlety, väčšinou letecké na otočku alebo s jedným prenocovaním," uviedol nedávno prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr Stanislav Macko.

Za nevšedný športový zážitok sú Slováci ochotní si priplatiť nemalé sumy. Špecializované cestovky ponúkajú letecké zájazdy na najviac očakávaný duel Slovenska s Anglickom od 540 eur. Vysoká cena neodrádza fanúšikov ani napriek tomu, že v nej nie je zahrnutá vstupenka na zápas. Lety s okamžitým návratom sú preferované aj preto, že ubytovacie kapacity hotelov sú v čase majstrovstiev vypredané alebo veľmi drahé. „V prípade charterových leteckých zájazdov sme pre fanúšikov objednávali špeciálne lietadlá, kde sa stretnú len priaznivci futbalu. Ráno letia priamo z Bratislavy, kde na nich po prílete čakajú autobusy, ktoré ich odvezú do centra mesta. Tam im urobíme krátky program, odkiaľ odchádzajú na zápas a potom späť transferom na letisko,“ vysvetlil Matej Očenáš z cestovky FutbalTour.sk.

V čase futbalového šialenstva vypravia letecké spoločnosti z bratislavského letiska spolu 17 charterových letov do Francúzska a späť. V súčasnosti je podľa letiska plánovaných 8 odletov do miest Bordeaux, Lyon, Lille a Clermont-Ferrand a 9 príletov z nich v období od 6. júna do 10. júla. Kapacita lietadiel je rôzna, no pohybuje sa na úrovni od 150 do 180 pasažierov. Fanúšikovia môžu zároveň využiť aj pravidelné letecké spojenie z Bratislavy do Paríža-Beauvais spoločnosťou Ryanair, ktoré je k dispozícii 3-krát týždenne, vždy v utorok, vo štvrtok a v sobotu. Značná časť priaznivcov plánuje do Francúzska vycestovať aj autami, autobusmi či vlakmi.

Čo sa týka vstupenky na zápas jednej z európskych pohárových súťaží, jej cena je v porovnaní s Majstrovstvami Európy oveľa nžišia. „Hoci som veľký futbalový fanúšik, lístok na EURO 2016 si momentálne nemôžem dovoliť. Okrem toho by som chcel viac zažiť atmosféru, keď bude hrať FC Barcelona. V minulosti som bol podporiť Hamšíkov Neapol v talianskom Miláne. Za 300 eur sme s kamošom zohnali na internete ubytovanie v centre mesta, leteli sme z Budapešti a v cene bol tiež lístok na zápas,“ povedal Štefan z Veľkého Krtíša.

Horšie ako s premrštenou cenou je to s dostupnosťou lístkov, ktoré sa dali oficiálne zohnať len na stránke európskej futbalovej asociácie UEFA do 1. februára. Zaregistrovaný užívateľ si mohol kúpiť najviac 4 vstupenky na osobu. Aby však vstupenky získal, musel uspieť v lotérii. Ich cena sa v závislosti od úrovne zápasu pohybovala na úrovni od 25, 55, 105 do 145 eur. S lístkami obchodujú aj špekulanti na internete, no UEFA varuje, že na štadióne privíta len tých, ktorí sa preukážu dokladom totožnosti. Britská organizácia na ochranu práv spotrebiteľa Which? zistila, že na neoficiálnych portáloch sa vstupenky predávajú za 5¤000 libier, čo je približne 6¤350 eur.

Ako však dodala Silvia Mangerová z cestovky SportTravel.sk, priaznivci sa stále môžu dostať na majstrovstvá aj legálnou cestou. „K dispozícii máme len lístky 1. kategórie, kde jedna vstupenka stojí približne 300 eur. Nie je to oficálna cena vstupenky, nakoľko sú v nej pripočítané aj marže a obtiažnosť, s akou sme ju museli od našich dodávateľov získať. Najväčší záujem je o zápas Slovensko-Anglicko, v obehu sú však vstupenky aj na zápas Slovensko-Rusko. Podľa mojich odhadov sme doteraz predali približne 200 vstupeniek,“ dodala Mangerová.

Osloviť širší okruh zákazníkov majú v pláne aj tradičnejšie cestovky, ktoré organizujú počas šampionátu zájazdy do Francúzska. Vzhľadom na nedávne útoky v Paríži to však majú s predajom o niečo ťažšie. „Na každý zápas vypravujeme jeden autobus, pričom najväčší záujem bol o Wales, následne Anglicko a nakoniec Rusko, čo je aj jediný zápas, kde nám ostali voľné miesta. Záujem o tieto zájazdy je však o niečo menší ako v prípade poznávacích zájazdov do Francúzska, kde pravidelne vyprevádzame zájazdy. Žiaľ, mnoho klientov sa stále nesprávne obáva cestovať do tejto krajiny, hoci Francúzsko je aktuálne jedna z najbezpečnejších na svete,“ uzavrel riaditeľ cestovnej kancelárie DAKA Dávid Gavaľa.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #turizmus #majstrovstvá Európy 2016