V zdravotníctve potrebujete súkromné pripoistenie, tvrdia Holanďania

Zdravotníctvo potrebuje kombináciu verejného princípu pre zachovanie solidarity a súkromných spoločností, ktoré vnášajú do systému kvalitu a zvyšujú produktivitu. Povedal to vo štvrtok na stretnutí s novinármi expert spoločnosti Achmea (akcionára zdravotnej poisťovne Union) Jan de Brujin.

02.06.2016 14:38
debata (14)

„Naša skúsenosť v Holandsku hovorí, že kľúčom k lepšiemu zdravotníctvu je intenzívna spolupráca medzi vládou a súkromnými spoločnosťami v zdravotníctve,“ konštatoval. Keďže dopyt po zdravotnej starostlivosti rastie a verejné zdroje sú obmedzené aj v Holandsku, presunula vláda do pripoistenia výkony, ktoré nie sú urgentné a v ktorých zároveň môžu zdravotné poisťovne a poskytovatelia súťažiť.

Slovenská vláda sa vo svojom programovom vyhlásení prihlásila k záväzku postupne zvyšovať kvalitu poskytovanej zdravotnej starostlivosti. Tento krok si však vyžaduje podľa Union ZP nielen vyššiu efektívnosť, ale aj zváženie možnosti viaczdrojového financovania.

Pri rozhodnutí, čo bude súčasťou základného poistenia a čo sa presunie do pripoistenia, vychádzali v Holandsku z dopytu z trhu. Preto teraz smeruje podľa Brujina väčšina výdavkov súkromného pripoistenia na dentálnu starostlivosť, konkrétne 44,5 % a fyzioterapiu (27,2 %). „Aj keď súkromné pripoistenie pokrýva menej ako 10 percent celkových nákladov na zdravotníctvo, dokázalo výrazne zvýšiť konkurenciu. Ľudia na ňom najviac oceňujú, že za pravidelné poistné majú istotu, že nebudú čeliť nečakaným výdavkom napríklad u zubára,“ doplnil Brujin.

Priemerné poistné pri súkromnom pripoistení predstavovalo v roku 2014 sumu 308 eur za rok a priemerné ročné poistné v základnom balíku v rovnakom roku v Holandsku bolo 1 157 eur. „Cieľom pri zavedení tohto modelu v roku 2006 bolo zvýšiť kvalitu a zároveň dostupnosť starostlivosti, ale zároveň aj zvýšiť efektívnosť zdravotného systému tak, aby bol lepší ako v okolitých krajinách. Nevyhnutnou súčasťou tejto zmeny bolo vniesť do liečby ekonomické parametre a to nielen na strane poisťovní, ale takisto lekárov a nemocní,“ dodal Brujin.

Holandský systém financovania zdravotníctva pozostáva zo štyroch zložiek. Tvorí ho povinné základné poistenie, kde jednotná sadzba poistného zabezpečuje solidárny prístup k nemocničnej a ambulantnej starostlivosti (všeobecní lekári a špecialisti). Súčasťou systému je dobrovoľné pripoistenie, ktoré umožňuje každému pokryť dodatočné výdavky na vyšší štandard či alternatívnu liečbu.

Ďalším pilierom sú náklady na dlhodobú starostlivosť a domáce opatrovanie. Do systému je začlenená aj sociálna pomoc pre deti do 18 rokov, respektíve sociálne odkázaní obyvatelia sú krytí osobitnou legislatívou.

Podľa členky predstavenstva Union ZP Eleny Májekovej holandský model nie je univerzálne riešenie, ktoré sa dá kompletne aplikovať na Slovensku. „Poukazuje však na kľúčové princípy, ktoré je potrebné zahrnúť do systémových zmien v slovenskom zdravotníctve,“ poznamenala. Popri zvýšení efektivity a zavedení transparentných pravidiel je podľa nej jedným z nástrojov definovanie štandardu a nadštandardu, čo v konečnom dôsledku zvýši kvalitu zdravotnej starostlivosti.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #Union