Microsoft bude s čínskou Xiaomi spolupracovať pri patentoch

Americká softvérová spoločnosť Microsoft sa dohodla s popredným čínskym výrobcom mobilných telefónov Xiaomi na vzájomnej spolupráci pri patentoch a využívaní softvéru.

02.06.2016 09:32
debata

Microsoft v rámci dohody predá čínskemu partnerovi približne 1500 svojich patentov, oznámili v stredu obe firmy.

Dohoda zahŕňa aj Dohovor o vzájomnom licencovania patentov. Spoločnosť Xiaomi tiež sľúbila, že bude na svoje telefóny a tablety inštalovať kópie produktov amerického partnera, vrátane kancelárskeho balíka Office a servisu hlasovej komunikácie Skype.

Microsoft už uzavrel licenčné dohody s množstvom svetových výrobcov mobilných zariadení založených na platforme Android, s čínskymi producentmi sa mu to ale doteraz nedarilo. Firma Xiaomi sa chce stať významným predajcom aj mimo Čínu, tieto ambície ale brzdí slabá ochrana jej patentov a strach z dlhých právnych sporov, povedali analytici agentúre Reuters.

Xiaomi patrí medzi päť najväčších výrobcov smart telefónov na svete. Na čínskom trhu bola vlani podľa údajov konzultačných firiem jednotkou s podielom 16 percent. Podľa analytikov je ale pozícia firmy na domácom trhu ohrozovaná silnou konkurenciou, takže expanzia do zahraničia je pre ňu nevyhnutnosťou. Spoločnosť začala vo februári predávať svoje telefóny na americkom trhu.

V prvom štvrťroku klesol predaj telefónov Xiaomi na čínskom trhu medziročne o deväť percent a ich podiel na trhu klesol na 12 percent. Xiaomi je pod tlakom tak veľkých konkurentov Huawei a Samsung, ako aj menších domácich rivalov ako OPPO a Vivo.

debata chyba
Viac na túto tému: #Microsoft #mobily #Xiaomi