Vyberú si úspory z II. piliera aj dnešní štyridsiatnici?

Kto ide teraz do dôchodku, mal slušný plat aj II. pilier, čaká ho príjemná novinka. Ak sa uspokojí s priemernou penziou, zvyšné úspory z II. piliera si bude môcť vybrať v hotovosti. Môže ísť o tisíce eur, ktoré v úvode penzie potešia. Ako dlho však vládou pripravovaná novinka vydrží? Môžu sa aj dnešní štyridsiatnici spoľahnúť na to, že rovnaké podmienky budú platiť aj pre nich, keď pôjdu napríklad o 25 rokov do dôchodku? Odpoveď na túto otázku môže ovplyvniť terajší záujem mladých ľudí o II. pilier.

02.06.2016 07:00
kancelária Foto:
Z II. piliera si aktuálni noví dôchodcovia budú môcť vybrať tisíce eur. Dnešných štyridsiatnikov táto výhoda pri odchode do penzie už nemusí zastihnúť.
debata (97)

Pri starnutí obyvateľstva a potrebe čoraz viac dotovať prvý penzijný systém zo štátneho rozpočtu je možné, že v budúcnosti bude reálna priemerná penzia nižšia, ako je teraz. Štát potom bude mať zrejme väčší záujem, aby sa úspory v II. pilieri pretavili do penzie a nevyberali sa v hotovosti. Všetko zrejme bude závisieť aj od toho, akú penziu z úspor v II. pilieri budú súkromné poisťovne ochotné vyplácať. V súčasnosti majú vysoké marže a pretaviť úspory v II. pilieri na dôchodok sa vôbec neoplatí.

Nová vláda našla určité riešenie. „Pracujeme na tom, aby sa v rámci rozšírenia programového výberu reálne viac ľudí dostalo k peniazom uloženým v II. pilieri," povedal štátny tajomník ministerstva práce Ivan Švejna (Most-Híd). Zatiaľ predbežná dohoda počíta s tým, že postupne vybrať všetky peniaze z II. piliera si budú môcť ľudia, ktorí dosiahnu minimálne priemerný dôchodok, ktorý je aktuálne 415 eur/mes. V takom prípade si človek zarábajúci 1,3-násobok priemernej mzdy bude môcť vybrať približne 9 568 eur.

Do roku 2060 ubudne milión Slovákov

Takto nastavený systém výrazne zvýhodňuje investovanie peňazí v II. pilieri. „Peniaze doň idú z takzvaného superhrubého príjmu a sú oslobodené od platenia odvodov. Následne všetky dosiahnuté zisky sú oslobodené od 19-percentnej dane z príjmu. Táto podpora má zmysel, jedine ak zarobené peniaze budú použité na kúpu dôchodkov," povedal ekonóm Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied Vladimír Baláž. V opačnom prípade bude daňovo a odvodovo zvýhodnený II. pilier superinvestíciou na získanie novej práčky, televízora, automobilu, pozemku, bytu či realizovanie exotickej dovolenky. „To podľa môjho názoru nie je dobre a peniaze z II. piliera by mali byť použité len na získanie penzie. No v konečnom dôsledku je len na rozhodnutí politikov, ako dlho bude rozšírený programový výber fungovať v praxi," dodal Baláž.

Kým štyridsiatnici terajšie novinky možno ešte ako-tak využijú, v prípade dvadsiatnikov neexistuje nijaká záruka, že si budú môcť z II. piliera vybrať rovnako veľa peňazí ako ľudia odchádzajúci do penzie v roku 2017. Proti dlhodobému udržaniu štedrého programového výberu hrá nepriaznivý demografický vývoj. Do roku 2060 sa totiž počet Slovákov má znížiť na 4,5 milióna ľudí. Dnes pritom v krajine pod Tatrami žije približne 5,5 milióna Slovákov. „To znamená, že kým dnes na jedného dôchodcu platí odvody 1,6 zamestnanca, tak v roku 2060 to bude 0,9 zamestnanca," dodal Baláž. Pôvodne malo v roku 2060 platiť dôchodkové odvody na jedného penzistu len 0,74 zamestnanca. Tento pomer sa o niečo zlepšil po tom, čo vláda zaviedla nepopulárne zvyšovanie veku odchodu do penzie. Dnes odchádzajú zamestnanci do dôchodku vo veku 62 rokov a už v roku 2017 sa táto veková hranica zvýši o ďalších 76 dní. Systém odchodu do penzie spojený s priemernou dĺžkou života Slovákov predpokladá, že ľudia narodení v roku 1975 pôjdu do penzie ako 65-roční.

Teraz II. pilier nevýhoda, o pár rokov bonus

V budúcnosti bude proti väčšiemu výberu peňazí z II. piliera hrať aj klesajúci štátny dôchodok. Napríklad dnes je penzia vyplácaná z prvého piliera na úrovni 46 percent hrubej mzdy a do roku 2060 má tento pomer klesnúť až na 28 percent. Ak by táto zmena prišla skokovo, zamestnancovi s hrubým platom tisíc eur za mesiac klesne dôchodok zo 460 eur na 280 eur. Táto zmena však príde postupne a v budúcnosti bude štát všetkým Slovákom pravdepodobne vyplácať jednotnú sociálnu dávku a ako dôchodkový nadštandard poslúžia práve vlastné úspory z II. piliera.

Súkromné poisťovne dlhodobo upozorňujú na skutočnosť, že čím viac peňazí ľudia z II. piliera vyberú, tým menšie penzie ponúknu ostaným klientom. V praxi totiž práve úspory od bohatých ľudí slúžia ako finančný vankúš umožňujúci vyššie dôchodky pre slabšie zarábajúcich. „Systém dôchodkov na Slovensku vždy bude o nájdení optimálneho kompromisu na prerozdelení existujúcich zdrojov," uviedol Švejna. Ten v dnešnej dobe nevidí ako rozumné nútiť ľudí kupovať nízke súkromné penzie, preto dlhodobo presadzuje možnosť rozšírenia programového výberu.

Štát už dnes nevyberá dosť odvodov na financovanie dôchodkov. Sociálne poisťovňa len v roku 2015 dostala zo štátneho rozpočtu finančnú injekciu vo výške takmer 906 miliónov eur na udržanie súčasnej výšky penzií. Štát bude preto reálnu silu dôchodkov znižovať postupne nižšou valorizáciou penzií. V roku 2016 penzie dôchodcov stúpli len o 1,9 eura. Dôvodom minimálneho zvýšenia penzií je nízky rast cien v obchodoch, od ktorého štát odvíja valorizáciu dôchodkov. Už v roku 2017 plánuje vláda zvyšovať penzie oveľa viac a neoficiálne sa hovorí o sume v rozmedzí päť až desať eur. Napriek tomu hlavne dôchodcovia s vyššími penziami môžu zabudnúť na razantnejšie zvyšovanie príjmov.

© Autorské práva vyhradené

97 debata chyba
Viac na túto tému: #II. pilier