INESS: Prvému penzijnému pilieru hrozia vysoké deficity

Ani reforma parametrov prvého dôchodkového piliera z roku 2012 neviedla k odstráneniu deficitov priebežného dôchodkového piliera, len k ich zníženiu. Upozorňuje na to Inštitút ekonomických a spoločenských analýz (INESS).

01.06.2016 17:14
debata (58)

"Aj keby valorizácia dôchodkov zostala bez zmien, po roku 2050 by deficity opäť prudko rástli, a to na vyššie hodnoty, aké sú v rozpočte dnes,“ tvrdí inštitút. Podľa INESS je príčinou príliš opatrné posúvanie veku odchodu do dôchodku a neochota priznať, že aktuálna výška priznávaných dôchodkov je vzhľadom na priemernú mzdu na Slovensku príliš vysoká.

"Napríklad v Poľsku už dnes platí pre mužov vek odchodu do dôchodku 65,5 roka. Vo viacerých krajinách sa táto hranica rýchle zvyšovala v reakcii na krízu v rokoch 2009 až 2013,“ uviedol INESS k zvyšovaniu dôchodkového veku. Na Slovensku sa však podľa inštitútu vek odchodu do penzie začne opäť zvyšovať až v roku 2017.

Ani súčasné vysoké odvodové zaťaženie pritom podľa INESS nestačí na financovanie vyplácania dôchodkov. "V zákone uvádzaná hodnota 18 % predstavuje kamuflovanie skutočnej ceny starobných dôchodkov. Efektívne sa na tento účel používa až 28 % odvod zo mzdy zamestnanca,“ uvádza inštitút. Aktuálna dôchodková hodnota, ktorá je jedným z parametrov výpočtu dôchodkov, bola podľa INESS nastavená príliš vysoko. Vláda by mala spomaliť jej zvyšovanie, radí inštitút.

Politici však podľa INESS zakrývajú skutočný stav dôchodkového systému pred občanmi. "Prijímanie týchto reforiem v budúcnosti bude podstatne zložitejšie, lebo podiel dôchodcov výrazne vzrastie,“ varuje. Výsledkom podľa inštitútu budú buď podstatne nižšie dôchodky, alebo kritický nedostatok zdrojov na zdravotníctvo či školstvo v budúcnosti.

Bývalá vláda Roberta Fica v lete 2012 schválila novelu zákona o sociálnom poistení, podľa ktorej sa bude od roku 2017 vek odchodu do dôchodku na Slovensku zvyšovať podľa toho, ako sa bude predlžovať priemerný vek dožitia. Súčasťou novely zákona bola aj zmena mechanizmu zvyšovania dôchodkov. Novela zaviedla zvyšovanie dôchodkov v rokoch 2013 až 2017 o pevnú sumu s tým, že pri výpočte tejto pevnej sumy postupne klesá váha rastu priemernej mzdy a stúpa váha rastu spotrebiteľských cien. Od roku 2018 by sa mali dôchodky zvyšovať opäť percentuálne, a to o výšku tzv. dôchodcovskej inflácie.

58 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #INESS #I. pilier