Turisti sa Turecku vyhýbajú, prichádza ich oveľa menej ako vlani

Počet zahraničných návštevníkov Turecka sa v apríli v medziročnom porovnaní prepadol o 28 percent a zaznamenal najhlbší pokles za 17 rokov. Oznámilo to v piatok turecké ministerstvo cestovného ruchu. Už v predchádzajúcom mesiaci bol počet turistov v krajine nižšie o 13 percent a ich úbytok sa pripisuje zhoršenej bezpečnostnej situácii v krajine od začiatku roka.

28.05.2016 13:07
debata (53)

V apríli pricestovalo do Turecka 1,75 milióna turistov oproti 2,43 milióna vlani v apríli. Bol to najvýraznejší pokles od mája 1999, keď zakázaná Strana kurdských pracujúcich (PKK) po zatknutí svojho vodcu Abdullaha Ocalana začala sériu bombových útokov, uviedla agentúra Reuters.

Turisti majú obavy z bezpečnostnej situácie v krajine, kde pribúda útokov zo strany islamistov a Kurdov. Na cestovný ruch v krajine navyše silne doľahla roztržka Ankary s Moskvou po novembrovom zostrelení ruského vojenského lietadla nad hranicou Turecka so Sýriou. Rusov prišlo vlani do Turecka zhruba tri milióny a tento rok túto krajinu ruské cestovné kancelárie takmer úplne vynechali. Počet ruských návštevníkov klesol minulý mesiac o zhruba 80 percent.

Turistický ruch je pritom jedným z hlavných zdrojov príjmov pre tureckú ekonomiku. Niektorí ekonómovia predpovedajú, že turecké výnosy z cestovného ruchu tento rok klesnú o štvrtinu. To by znamenalo stratu približne osem miliárd dolárov, čo predstavuje asi jedno percento ročného výkonu tureckej ekonomiky.

Napríklad česká cestovná kancelária Čedok minulý mesiac uviedla, že predaj jej zájazdov do Turecka je tento rok nižší o 70 percent. Cena dovoleniek do Turecka u českých cestovných kancelárií výrazne klesla, v prípade niektorých hotelov až o tretinu, uviedla Asociácie českých cestovných kancelárií a agentúr.

Počet návštevníkov z Nemecka sa znížil o viac ako tretinu. „Značný pokles príchodov sa netýka zďaleka len Ruska, do istej miery je viditeľný u všetkých hlavných turistických partnerov Turecka,“ povedal Reuters ekonóm Finansbank Deniz Cicek. Januárový samovražedný útok v centre Istanbulu zabil 12 nemeckých turistov.

Turecko je v posledných mesiacoch terčom vlny útokov, ktoré majú na svedomí buď odbojní separatistickí Kurdi či radikáli hlásiaci sa k organizácii Islamský štát (IS). Vláda pod vedením prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana vedie proti obom skupinám ozbrojený boj od minulého leta, keď sa Ankara zapojila do konfliktu v Sýrii a v Iraku.

53 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #turizmus