Obhajoba Ukrajiny pred súdom: Neplatíme, Rusi nás k pôžičke donútili

Ukrajina v piatok britskému súdu predložila svoju obhajobu v spore s Ruskom týkajúcu sa nesplateného dlhu.

27.05.2016 18:20
debata (161)

Rusko vo februári Ukrajinu zažalovalo pre nesplatenie dlhopisov v hodnote troch miliárd dolárov. Podľa ukrajinskej obhajoby je ale pôvodná dohoda o pôžičke neplatná, pretože Moskva k nej Kyjev prinútila „hrozbami a nátlakom“.

Spor ohľadom dlhopisov prehlbuje napätie medzi Ruskom a Ukrajinou. Vzťahy medzi týmito krajinami sa prudko zhoršili, keď Rusko v roku 2014 anektovalo ukrajinský polostrov Krym. Sporné dlhopisy vydala vláda prezidenta Viktora Janukovyča v decembri 2013, necelé dva mesiace predtým, ako bola zvrhnutá. Splatnosť týchto dlhopisov vypršala 20. decembra.

„Ukrajinská obhajoba vysvetľuje, že dlhová dohoda je neplatná a nevykonateľná z viacerých dôvodov,“ uviedli ukrajinské ministerstvá zahraničia a financií. Plný text obhajoby, ku ktorému získala prístup agentúra Reuters, obviňuje Rusko z uplatňovania „nezákonného ekonomického a politického tlaku na Ukrajinu v roku 2013“, ktorý krajinu prinútil prijať finančnú podporu zo strany Moskvy namiesto prehĺbenia vzťahov s Európskou úniou.

Ukrajinská obhajoba hovorí tiež o „nezákonných hrozbách“, ktoré sa týkali územnej celistvosti krajiny a obchodných reštrikcií.

Ruské ministerstvo financií sa zatiaľ k ukrajinskej obhajobe nevyjadrilo. Ruská strana má teraz 21 dní na predloženie reakcie na ukrajinské tvrdenie, môže však požiadať o predĺženie tejto lehoty.

Ukrajina sa vlani v októbri dohodla s väčšinou zahraničných majiteľov svojich dlhopisov na reštrukturalizácii, ktorá zahŕňa dvadsaťpercentný odpis a predĺženie splatnosti dlhopisov. Do reštrukturalizácie chcela zahrnúť aj Rusko, to však odmietlo s tým, že jeho dlh nie je komerčný, ale že ide o štátnu pomoc, takže sa na neho táto dohoda nevzťahuje. Toto stanovisko potvrdil aj Medzinárodný menový fond.

161 debata chyba
Viac na túto tému: #dlh #Rusko #Ukrajina