Ropa ide hore, nasledovať budú ceny na pumpách

Po siedmich mesiacoch sa ceny ropy opäť vyšplhali nad úroveň 50 dolárov za barel a zdá sa, že rast bude pokračovať aj v najbližších týždňoch.

27.05.2016 12:00
debata (39)
zväčšiť
ropa, cena, graf

To sa ešte pred začiatkom sezóny letných dovoleniek prejaví aj na cenách pohonných hmôt na čerpacích staniciach. Ceny ropy tlačí nahor najmä prekvapujúco prudký pokles zásob tejto suroviny v USA, no svoju úlohu zohrávajú a aj ďalšie faktory.

„Geopolitické problémy v západnej Afrike a na Strednom východe, výpadky zásobovania, zvýšený dopyt po rope a možno aj náznak oslabovania dolára,“ uviedol analytik Ladislav Popovič zo spoločnosti Capital Markets.

„Päťdesiat dolárov je psychologická hranica, ktorú sa podarilo prekonať, a trh bude určite chcieť cenu potlačiť ešte vyššie,“ povedal pre agentúru Reuters Ric Spooner z austrálskej firmy CMC Markets.

Cena európskej ropy Brent sa začiatkom tohto roka v dôsledku nadbytočných dodávok na trh prvýkrát za 12 rokov prepadla pod hranicu 30 dolárov za barel. Obavy ohľadne previsu ponuky nad dopytom od tej doby poľavili, ropa Brent však stále zostáva hlboko pod úrovňami z polovice roka 2014, keď sa obchodovala v blízkosti 115 dolárov za barel. Situácia sa však môže čoskoro zmeniť. Podľa Popoviča sa cena síce bude v najbližších dňoch pohybovať okolo hranice 50 dolárov za barel, no kľúčový dátum môže byť 2. jún, keď sa stretnú ropní exportéri organizácie OPEC. Ak sa dohodnutú na obmedzení ťažby, cena ropy počas leta pôjde určite hore.

Mnohí hráči na trhu považujú cenu ropy nad hranicou 50 dolárov za barel za medzník, ktorý môže viesť producentov, osobitne medzi americkými firmami ťažiacimi bridlicovú ropu, k oživeniu činností zrušených v predošlých rokoch. Brent sa počas včerajška dostala až na 50,71 dolára, neskôr klesla na 50,30 dolára. No aj tak to bol nárast o 1,1 percenta.

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #benzín #nafta #ropa