Babiš chystá v Česku bločkovú lotériu

České ministerstvo financií plánuje budúci rok spustiť v súvislosti s elektronickou evidenciou tržieb bločkovú lotériu. Na tlačovej konferencii k evidencii tržieb v utorok to uviedol český minister financií Andrej Babiš (ANO).

24.05.2016 12:57
debata (2)

Jeho zástupkyňa Alena Schillerová spresnila, že by úrad chcel spustiť lotériu od marca 2017. Bločkovej lotérie sa ľudia spravidla zúčastňujú na základe zaslania účtenky alebo údaja povinne uvádzaného na účtenke.

„Budúci rok by sme chceli zaviesť bločkovú lotériu, ľudia o to majú záujem a myslím si, že to môže mať úspech,“ uviedol Babiš. „Hodnotíme parametre pre prijatie herného plánu a plánujeme, že by sme ju spustili k 1. marcu 2017, teda so spustením druhej fázy elektronickej evidencie tržieb,“ doplnila Schillerová.

Elektronická evidencia tržieb (EET) by mala byť v prvej fáze spustená od 1. decembra pre hotely a reštaurácie. Ďalšie firmy sa budú do EET zapájať v nasledujúcich mesiacoch. Od marca budúceho roka budú musieť evidovať tržby maloobchodné a veľkoobchodné firmy. Od 16. mesiaca od účinnosti majú byť evidované všetky tržby okrem tržieb remeselníkov, ktoré sa pod zákon dostanú od 18. mesiaca. Vláda bude môcť nariadením ustanoviť, že niektoré tržby nebudú od nadobudnutia účinnosti zákona dočasne evidovanými tržbami.

Podľa májového prieskumu agentúry STEM pre Generálne finančné riaditeľstvo pokladá bločkovú lotériu za dobrý podporný prvok pre evidenciu tržieb tri štvrtiny ľudí.

V pondelok vláda odmietla návrh opozičnej TOP 09 na vyňatie podnikateľov s ročnými príjmami do jedného milióna korún z elektronickej evidencie tržieb. Podľa kabinetu by zavedenie opatrení zmarilo niektoré ciele tejto povinnosti. Predseda TOP 09 Miroslav Kalousek uviedol, že rozhodnutie vlády nie je prekvapením. „Cieľom elektronickej evidencie tržieb je zničiť tých najmenších. S tým je náš návrh v rozpore,“ uviedol.

Bez ohľadu na stanovisko vlády sa bude návrhom zaoberať Poslanecká snemovňa, pretože ide o poslanecký návrh. Česká pravicová opozícia elektronickú evidenciu tržieb kritizuje dlhodobo.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #bločková lotéria