Čínski oceliari odmietajú obvinenia z neférových praktík

Zvýšenie exportu čínskej ocele je výsledkom rastúceho zahraničného dopytu v čase zotavovania globálnej ekonomiky a posilnenej konkurencieschopnosti. Vyhlásilo to v utorok Čínske združenia železa a ocele (CISA).

24.05.2016 12:23
debata (1)

Združenie podľa svojich vyjadrení odmieta protekcionizmus a politizáciu obchodovania s komoditou. Upozorňuje tiež, že vláda v Pekingu podnikla opatrenia na stabilizáciu trhu vrátane zvýšenia exportných ciel. Globálni konkurenti kritizujú Čínu, že svojim oceliarom poskytuje neférové výhody. Washington na čínsku oceľ lisovanú za studena uvalil dovozné clo vo výške 522 % po tom, čo tamojšie úrady konštatovali, že čínske firmy svoje produkty v USA predávali za nižšie než výrobné náklady.

V reakcii na vysoký nárast neférových obchodných praktík vrátane tzv. dumpovaných dovozov Európska komisia vydala v polovici marca oznámenie, ktoré navrhuje viaceré možné riešenia. Z obchodného hľadiska ide napríklad o predbežný dohľad nad dovozom ocele do EÚ, modernizáciu nástrojov na ochranu obchodu vrátane obmedzenia uplatňovania princípu nižšieho cla, rýchlejšie zavádzanie predbežných opatrení a iniciovanie prešetrovaní na základe hrozby ujmy. V rámci EÚ sa viaceré krajiny vrátane Slovenska vyslovili za ďalšie ochranné opatrenia, ako aj ich sprísnenie

Medzinárodné rokovania o riešení globálnej krízy na trhu s oceľou minulý mesiac skončili neúspešne, keď sa nepodarilo dohodnúť na spoločnom postupe s Čínou. Krajina, ktorá je najväčším svetovým producentom aj exportérom ocele, čelí kritike, že udržiava v prevádzke aj stratovú výrobu. Podľa Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj bola globálna výrobná kapacita ocele v roku 2015 na úrovni 2,37 mld. ton. Použitých však bolo iba 67,5 %, kým v roku 2014 to bolo 70,9 %.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #oceľ