Skanska aj Eurovia musia platiť za kartel, český súd nepovolil odklad

Skanska aj Eurovia budú musieť zaplatiť pokutu za účasť vo veľkom karteli stavebných firiem v Česku najneskôr začiatkom augusta. Ide o polmiliardové pokuty.

23.05.2016 19:31
debata

Krajský súd v Brne nepriznal ich žalobám proti rozhodnutiu Protimonopolného úradu odkladný účinok, uviedla hovorkyňa súdu Simona Tesařová. Rovnako dopadla už skôr spoločnosť M-Cesta, ktorá má zaplatiť 46,1 milióna korún. Celkovo ÚOHS uložil stavebným firmám pokuty za 1,66 miliardy českých korún (približne 61 miliónov eur), na ich zaplatenie im dal vo februári lehotu 180 dní.

Spoločnosť Eurovia pokutu zaplatí. „Vzhľadom na to, že nie sme si vedomí, že by sme sa dopustili nejakého protiprávneho konania, podali sme žalobu na krajský súd, ktorej súčasťou bol tiež návrh na priznanie odkladného účinku. V tomto nám súd nevyhovel. Rozhodnutie rešpektujeme a predmetnú čiastku uhradíme. Samotnou kauzou sa súd ale bude ďalej zaoberať neskôr,“ informovala hovorkyňa Eurovia Iveta Štočková.

Rozhodnutie súdu rešpektuje aj Skanska. Podľa jej hovorcu Ondreja Svatoňa čiastku v nariadenom termíne uhradí. „Náš postoj k prípadu sa ale nemení. Aj naďalej ho považujeme za neopodstatnený a využijeme všetky dostupné právne kroky na ochranu našej spoločnosti. Veríme, že rozhodnutie o nepriznaní odkladného účinku nebude mať žiadny vplyv na konečné rozhodnutie súdu,“ uviedol Svatoň.

Na súd sa obrátilo všetkých sedem pokutovaných firiem. Jediný, kto sa žiadosťou o odkladný účinok žaloby uspel, bola spoločnosť Lesostavby Třeboň. Tá je ale v karteli malým hráčom a má zaplatiť len 4,2 milióna Kč. Zostávajúce tri spoločnosti, ako Strabag, Swietelsky a Berger Bohemia, o odkladný účinok zatiaľ nežiadali.

Pokuta od ÚOHS je najvyššia, ktorú úrad kedy právoplatne uložil. Firmy koordinovali účasť a svoje ponuky vo výberových konaniach na výstavbu komunikácie R4 v úseku Mirotice – Třebkov (okrem firmy Lesostavby), ďalej na rekonštrukciu lokality na Bakalářích v Písku (iba Strabag a Lesostavby) a pri rekonštrukcii Jeronýmovy ulice v Třeboni (iba Strabag a Lesostavby ). Informácie o karteli získal ÚOHS pri 12 neohlásených vyšetrovaniach počas dvoch rokoch.

„Zadržané dôkazy vypovedajú o tom, že účastníci kartelu medzi sebou dohovárali a pripravovali tzv. krycie ponuky na uvedené verejné obstarávanie, z ktorých niektoré boli zámerne neúplné a iné nadhodnotené. Týmto spôsobom účastníci kartelu vo výberových konaniach úplne vylúčili prvok hospodárskej súťaže a zvíťazila spoločnosť, ktorá bola kartelom vopred určená,“ uviedol už skôr predseda ÚOHS Petr Rafaj.

Najvyššia pokutu uložil ÚOHS firme Skanska (529,9 mil. Kč). Skoro polmiliardovej sankcie dostali aj Strabag (497,6 mil. Kč) a Eurovia (492,6 mil. Kč). Ďalšie pokuty sú nižšie. Swietelsky má zaplatiť 76,2 milióna korún, M-Cesty 46,1 mil. Kč, Berger Bohemia 13,5 a Lesostavby Třeboň 4,2 milióna Kč.

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #stavebníctvo #kartel