Nemecký Bayer ponúkol za americké Monsanto 62 miliárd USD

Nemecká farmaceutická a chemická spoločnosť Bayer ponúkla prevziať americkú firmu Monsanto, najväčšieho svetového producenta semien, za približne 62 miliárd dolárov. Nemecká firma to uviedla v pondelkovom oznámení. Transakciou by vznikol najväčší dodávateľ príslušenstva pre poľnohospodársku výrobu na svete.

23.05.2016 08:42
debata (6)

Bayer navrhol zaplatiť za jednu akciu Monsanta 122 dolárov v hotovosti. To je o pätinu viac, než bola posledná záverečná cena akcie americkej firmy na americkej burze.

Bayer už minulý týždeň oznámil, že Monsanto oslovil s ponukou na prevzatie. Bližšie podrobnosti firmy vtedy neuviedli. Trhová kapitalizácia firmy Monsanto predstavovala 42 miliárd USD.

Trhová hodnota firmy Bayer je 90 miliárd USD. Firma je aktívna v mnohých oblastiach. Okrem iného vynašla aspirín a je výrobcom antikoncepcie Yasmin. Aktívna je tiež v oblasti výroby osív, ochrany plodín pred nepoľnohospodár­skymi škodcami a ničenie buriny. Vyrába tiež chemikálie a plasty. Monsanto je jednotkou na trhu s osivami s podielom 26 percent.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #USA #Monsanto #Bayer