Osborne: Po brexite môže prísť recesia

Británia by mohla v prípade, že si jej obyvatelia odhlasujú vystúpenie z Európskej únie, upadnúť do ročnej recesie, uvádza britský minister financií George Osborne.

23.05.2016 07:40
debata (30)

Ide o ďalší pokus člena britskej vlády prinútiť voličov, aby sa zamysleli nad dopadom, ktorý môže mať takzvaný brexit na ekonomiku, napísala agentúra Reuters.

„Obyvatelia Británie si musí položiť túto otázku: môžeme vedome hlasovať pre recesiu?“ hovorí Osborne v príhovore, ktorý prednesie v pondelok, ale ktorého útržky zverejnilo ministerstvo financií v predstihu. „Chce Británia naozaj túto recesiu, za ktorú si bude môcť sama?“ dodáva.

Referendum o zotrvaní Británie v EÚ sa bude konať 23. júna. Jeho vypísanie sľúbil premiér David Cameron v rámci kampane pred poslednými parlamentnými voľbami, ktoré jeho konzervatívci vlani v máji nakoniec presvedčivo vyhrali. Vo februári sa dohodol so šéfmi štátov a vlád EÚ na novej podobe vzťahov medzi Londýnom a Bruselom, teraz Cameron vedie kampaň za pokračovanie členstva svojej krajiny v únii.

Prieskumy verejnej mienky pred referendom dlhodobo neprinášajú jasné predpovede, takže je možné očakávať tesný výsledok. Podľa posledných ankiet mierne vzrástol podiel odporcov brexitu, ktorých je napríklad podľa spoločnosti YouGov 44 percent oproti 40 percentám tých, ktorí budú hlasovať za odchod z únie.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Brexit