Najväčší modrý diamant na svete vydražili za rekordných 50 mil. USD

Za rekordnú sumu 50,6 milióna dolárov bol v stredu večer v Ženeve vydražený najväčšej číry modrý diamant na svete Oppenheimer Blue.

18.05.2016 23:19
Oppenheimer Blue Foto:
Oppenheimer Blue
debata (7)

Kameň váži 14,62 karátu. Anonymný kupec po uhradení daní a poplatkov zaplatí za diamant celkovo vyše 57 miliónov USD. Podľa aukčnej siene Christie's ide o najdrahšiu diamant ponúkaný doteraz v aukcii.

Bežné diamanty majú zvyčajne bielu farbu, častý je aj jemne žltý nádych. Kamene so sýtymi farbami (Fancy Color Diamonds) sú oveľa cennejšie.

„Ceny sýtomodrých, ružových, červených aj žltých diamantov dosahujú často astronomické výšky, pretože tieto kamene sú skutočnou raritou. Karátový modrý diamant stojí aj 50-krát viac ako rovnako kvalitný biely. Vo všeobecnosti platí, že čím je farba intenzívnejšia, tým vyššia je aj cena. Za ostatné roky sme predali niekoľko šperkov s modrým diamantom, pričom sa väčšinou jednalo o výrobu investičného šperku na zákazku,“ uviedol klenotník Alojz Ryšavý.

Kameň bol pomenovaný po Philipovi Oppenheimerovi, ktorého rodina kedysi ovládala firmu De Beers, najväčšieho producenta diamantov na svete. Z 200 000 vyťa­žených diamantov je iba jeden modrý a len jedno percento zo 462 modrých diamantov má rovnako ako Oppenheimer Blue farbu označovanú ako „Fancy Vivid“. Tá má stredne až tmavomodrý tón a vysokú až najvyššiu sýtosť, čo je jeden z dôvodov vysokej ceny kameňa Oppenheimer Blue.

Odhadovaná cena diamantu bola 38 až 45 miliónov dolárov. Dražba trvala asi dvadsať minút a telefonicky sa jej zúčastnili dvaja záujemcovia.

Doterajší rekord držal diamant zvaný Blue Moon, ktorý sa vlani v novembri v Ženeve vydražil za 48,5 milióna dolárov aj s poplatkami.

„V minulosti sa vydražilo niekoľko iných modrých diamantov, ale žiadny v takej kvalite,“ komentoval aukciu šéf diamantovej sekcie Christie's Raymond Sancroft-Baker. Kameň síce vnútornou štruktúrou nie je bez kazu, ale je podľa neho „takmer perfektný“.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #diamant #Christie's