Mitsubishi pre emisný škandál príde o šéfa

Prezident japonskej automobilky Mitsubishi Motors Tecuró Aikawa odstúpi z funkcie pre škandál týkajúci sa manipulácie s údajmi o spotrebe pohonných hmôt.

18.05.2016 21:16
debata

Oznámila to v stredu podľa agentúry AFP automobilka. Vo funkcii skončí aj jeho námestník, výkonný viceprezident Rjúgo Nakao. Rozhodnutie ešte musia odsúhlasiť akcionári, platnosti má nadobudnúť 24. júna.

Aikawa (62), ktorý sa funkcie prezidenta a prevádzkového riaditeľa Mitsubishi ujal vlani v júni, akýkoľvek podiel na neprávostiach popiera. Vo veľkých japonských firmách je však bežné, že riadiaci pracovníci rezignujú, aby tak dali najavo ľútosť a výčitky svedomia, napísala agentúra AP.

Automobilka v apríli priznala, že jej zamestnanci manipulovali pri niektorých modeloch s testami spotreby paliva a nadhodnocovali efektivitu využitia paliva. Metódy testovania spotreby odporujúce japonským predpisom vraj firma používala od roku 1991. Akcie Mitsubishi sa po rozhorení škandálu prepadli o viac ako 30 percent. Aikawa v stredu povedal, že vyšetrovanie aféry dovedie do konca.

Japonský denník Nikkei ešte pred oznámením automobilky napísal, že Aikawu dočasne nahradí predseda správnej rady a generálny riaditeľ automobilky Osamu Masuko. Dvojitú funkciu podľa denníka bude zastávať do chvíle, než ďalšie japonská automobilka Nissan Motor dokončí prevzatie zhruba tretinového podielu v Mitsubishi za zhruba 237,4 miliardy jenovň. Firmy sa na tejto transakcii dohodli minulý štvrtok.

Mitsubishi v stredu zároveň oznámila, že manipulácia s údajmi je dôsledkom „kratšieho času venovaného výskumu a vývoju a očakávaniam, že sa dosiahne vysoká palivová účinnosť“.

„Z najvyššieho vedenia firmy nevzišlo v tomto prípade žiadne priame nariadenie,“ povedal podľa agentúry Reuters Masuko novinárom. „Najvyšší manažment však postupy v oddelení výskumu a vývoja nepreštudoval do hĺbky,“ uviedol tiež. Pri niekoľkých príležitostiach bolo vraj možné pracovníkom v používaní nesprávnych testovacích metód zabrániť, ale nestalo sa tak.

Potom, keď sa nemecký Volkswagen vlani priznal k použitiu zariadenia na obchádzanie emisných testov, zamerali regulátori po celom svete svoju pozornosť na emisie a hospodárenie s palivom.

Južná Kórea v pondelok obvinila Nissan Motor, že podobne ako nemecký Volkswagen pri naftových verziách svojho modelu Qashqai použil zariadenie pre obchádzanie emisných testov. Americké ministerstvo spravodlivosti kvôli testovaniu emisií vyšetruje automobilku Daimler, výrobcu luxusných vozidiel Mercedes-Benz.

Zlé testovanie emisií a spotreby áut pri svojich 16 modelov predávaných v Japonsku v stredu medzitým priznala ďalšia japonská automobilka Suzuki Motor.

debata chyba
Viac na túto tému: #emisie #Mitsubishi