Delegácie volia pred Bratislavou lety do Viedne

Slovensko sa svedomito pripravuje na prevzatie predsedníctva v Rade EÚ od júla. Bratislava bude hostiť viacero rokovaní, čo má zvýšiť návštevnosť slovenskej metropoly.

18.05.2016 13:30
letisko, lietadlo, cargo, boeing Foto: ,
Miesto príletov delegácií Slovensko neovplyvňuje.
debata (6)

Bratislavské letisko posilnilo linky a zaviedlo nový pravidelný let do Bruselu. Medzi letiskom a centrom sa robí nový asfaltový koberec. Napriek tomu sa však chystá väčšina delegátov prilietať na väčšie letisko pri Viedni vo Schwechate a odtiaľ prichádzať do Bratislavy 50 kilometrov autami a mikrobusmi.

Bratislavské letisko napreduje, ale stále je výrazne menšie ako viedenské. Kým z Bratislavy sa pravidelne lieta do 30 destinácií, susedný Schwechat má v ponuke viac ako 160 miest. „Predpokladáme, že delegáti budú prioritne využívať letisko Viedeň kvôli pravidelným spojeniam nielen s Bruselom, ale aj ostatnými hlavnými mestami členských krajín EÚ,“ povedal hovorca ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Peter Stano. Už teraz úradníci z Bruselu často chodia do Bratislavy cez Viedeň.

Ako hovorí Stano, predsednícka krajina neurčuje delegátom, aké linky majú používať. Pre niektoré zahraničné výpravy nie je dokonca neobvyklé cestovanie s nízkonákladovým prepravcom. Pri zahraničných ministroch však rezort musí vedieť, kam priletia, aby vedel zabezpečiť ich presun na podujatie. "Úlohou predsedníckej krajiny nie je zabezpečovať letecké spojenia, iba prepravu po prílete z letiska do hotela či miesta konania zasadnutia v prípade ministerských delegácií. Inými slovami je plne na jednotlivých delegátoch, aké spojenia použijú, aby sa dostali do Bratislavy na konkrétne zasadnutie,“ konštatoval Stano.

Novinkou bratislavského letiska je linka nízkonákladového prepravcu Ryanair do Bruselu. "V súvislosti s nadchádzajúcim predsedníctvom letecká spoločnosť Ryanair zareagovala na požiadavku letiska Bratislava a presunula lety zo vzdialenejšieho letiska Brusel – Charleroi na letisko Brusel – Zaventem a z neho. Linka bude k dispozícii minimálne do konca zimného letového poriadku, čiže do apríla 2017,“ spresnila hovorkyňa bratislavského letiska Veronika Ševčíková.

Pravidelná linka spoločnosti Ryanair Bratislava – Brusel mala byť spustená od 1. apríla. Pre tragické udalosti v Bruseli boli všetky lety z Letiska Milana Rastislava Štefánika presmerované na tamojšie susedné letisko Charleroi. Prevádzka na hlavnom bruselskom letisku Zaventem bola opäť obnovená 8. apríla. Linka je k dispozícii každý deň okrem soboty, čiže 6-krát týždenne.

To, ako sa bude novej linke dariť, závisí od využitia počas predsedníctva. Potenciál uchytiť sa má však aj medzi obyčajnými cestujúcimi, nielen európskymi špičkami. Nasvedčujú tomu aj údaje o doterajšom počte prepravených pasažierov. Letisko Bratislava od začiatku roka vybavilo celkovo 418 723 cestu­júcich, čo je medziročne o 33 percent viac. Podľa letiska bude stúpajúci trend pokračovať.

„Z letiska Bratislava vzlietajú a prilietajú naň aj nepravidelné, súkromné, obchodné lety či štátne dôležité lety. Predpokladáme, že frekvencia tohto typu leteckej dopravy počas predsedníctva Slovenska v EÚ vzrastie,“ uviedla Ševčíková.

Zahraničné výpravy však nebudú prichádzať len z Bruselu, ale aj ďalších európskych miest. V tohtoročnej letnej sezóne spojí írsky Ryanair na dennej báze Bratislavu s Berlínom, do britského Manchestru sa bude lietať trikrát týždenne. Od konca októbra tohto roka pribudne pravidelné letecké spojenie z Bratislavy do mesta Niš v Srbsku s frekvenciou dvoch letov týždenne. Úplne novú pravidelnú linku začala od konca marca prevádzkovať spoločnosť Wizz Air do macedónskeho Skopje. Oproti vlaňajšiemu letnému letovému poriadku je novou aj pravidelná linka ruského prepravcu Pobeda do Moskvy, ktorá bola spustená vlani v decembri.

Počas ministerských zasadnutí zabezpečí dopravu z letiska do Bratislavy sekretariát slovenského predsedníctva v Rade EÚ. V prípade bežných pracovných podujatí je doprava z letiska a späť v réžii samotných delegátov na vlastné náklady. Do Bratislavy sa môžu dostať pravidelnými autobusovými linkami alebo dopravou, ktorú im poskytne ich ambasádor. Na trase Bratislava – Viedeň premávajú traja autobusoví prepravcovia približne každú hodinu. Denne to predstavuje až 53 spojov.

Do predsedajúcej stoličky zasadne Slovensko na pol roka už v júli. Na udalosť sa Bratislava pripravuje údržbou ciest, s ktorou mesto začalo v marci. Opravy potrvajú do júna s výnimkou Mosta SNP, ktorý sa bude opravovať v auguste. Celkové náklady na predsedníctvo by nemali prekročiť 70 miliónov eur, z ktorých je maximálne 455-tisíc vyčlenených na ubytovanie. Ubytovanie pre vedúceho delegácie na úrovni ministra hradí predsedajúca krajina. Účastníci podujatí na nižšej pracovnej úrovni budú ubytovaní vo vybraných bratislavských hoteloch na vlastné náklady. Počas polročného predsedníctva sa bude v Bratislave konať približne 200 podujatí a hlavné mesto privíta približne 20-tisíc delegátov.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Brusel #letisko Bratislava #predsedníctvo v Rade EÚ