Nemecké firmy pred hlasovaním o brexite obmedzujú investície v Británii

Nemecké spoločnosti pred júnovým britským referendom o členstve krajiny v Európskej únii obmedzujú svoje investície v Británii.

14.05.2016 08:55
debata (7)

Nemecký priemysel tiež stále hlasnejšie varuje, že prípadný brexit, teda odchod Británie z EÚ, by mal negatívny dopad na ekonomiky oboch štátov. Priame nemecké zahraničné investície v Británii klesli podľa údajov Bundesbanky v prvom štvrťroku o šesť percent na 4,4 miliardy eur. Za celý minulý rok sa prepadli o viac než 40 percent, uviedla agentúra Reuters.

„Odchod Británie (z EÚ) znamená neistotu pre nemecké spoločnosti podnikajúce v Británii,“ povedal agentúre Reuters výkonný riaditeľ federácie nemeckého priemyslu BDI Markus Kerber. „Firmy na to reagujú, oneskorujú alebo obmedzujú svoje investície.“

Podľa organizácie German Industry UK združujúca riaditeľov britských spoločností, v ktorých majú väčšinu Nemci, patria nemecké spoločnosti medzi najväčších zahraničných investorov v Británii. Majú tu 2500 dcérskych spoločností a vytvorili 500 000 pracovných miest. Pôsobia v sektoroch ako finančné služby, spracovateľský priemysel, doprava, energia a maloobchod.

Nemecké firmy sa zvyčajne odmietajú vyjadrovať k detailom o svojich investičných plánoch v Británii. Sú však signály, že manažéri sa referenda obávajú.

„Z nášho pohľadu by bolo výhodné, najmä pokiaľ ide o majetok a zamestnanosť, ak by Británia zostala v EÚ,“ hovorí hovorca Siemensu.

Ak by ale Británia opustila EÚ, Siemens by tu svoje aktivity neukončil, aj keď by brexit mohol hrať určitú úlohu v budúcich investičných rozhodnutiach.

Siemens rovnako ako ďalšie nemeckej firmy v Británii, poslal minulý mesiac svojim britským zamestnancom list, v ktorom varoval pred rizikami, ktorým bude firma čeliť, ak Británia úniu opustí. Podobné listy alebo vyhlásenie zverejnili aj spoločnosť BMW, ktorá vyrába v Británii vozidlá Rolls-Royce, BASF či Airbus.

Prípadný brexit nebude mať vplyv len na britskú ekonomiku. Štúdia nemeckej banky DZ Bank uvádza, že by mohol stáť Nemecko do konca roka 2017 až 45 miliárd eur, pretože ovplyvní vývoz.

Vlani nemecké spoločnosti vyviezli do Británie tovar za 89 miliárd eur. Británia tak bola pre Nemecko treťou najdôležitejšou vývoznou destináciou. Súčasne Nemecko doviezlo britský tovar za 38 miliárd eur. Prebytok obchodu Nemecka s Britániou tak predstavoval zhruba 51 miliárd eur. Podľa celkového objemu obchodu, ktorý dosahuje 127,5 miliardy eur, je Británia piatym najväčším obchodným partnerom Nemecka za Spojenými štátmi, Francúzskom, Holandskom a Čínou. Pre Britániu je Nemecko najdôležitejším obchodným partnerom, pred Spojenými štátmi.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Veľká Británia #Brexit