Poľskí špekulanti žmýkajú slovenské zdravotníctvo

Možnosť zneužitia zdravotného systému láka na Slovensko desiatky schránkových firiem z Poľskej republiky. Tri domáce zdravotné poisťovne totiž musia čoraz viac uhrádzať kompletnú zdravotnú starostlivosť aj u našich severných susedov.

13.05.2016 12:00
robotníci. stavbári, práca, Foto:
Fiktívni zamestnávatelia sa špecializujú hlavne na zamestnávanie poľských živnostníkov, ktorí na Slovensku odpracujú pár hodín v trvalom pracovnom pomere.
debata (36)

Poľským živnostníkom na to stačí odpracovať na Slovensku mesačne len pár hodín v trvalom pracovnom pomere. Za pár eur tak získajú kompletnú zdravotnú starostlivosť o seba a svoje nezaopatrené deti. Dieru v európskej legislatíve špekulanti zneužívajú nielen na Slovensku, ale aj v Litve.

Takto nastavený systém sa len podľa údajov poisťovne Dôvera snaží na Slovensku zneužiť až 70 schránkových firiem z Poľska. Proti poľským špekulantom sa snaží zakročiť aj slovenské ministerstvo práce. „Aby sa zamedzilo zneužívaniu systému sociálneho poistenia, a najmä systému zdravotného poistenia, od 1. januára 2015 sa v zákone o sociálnom poistení zaviedla povinnosť zahraničných samostatne zárobkovo činných osôb, na ktoré sa vzťahuje naša legislatíva, oznamovať Sociálnej poisťovni výšku príjmu, ktorý dosahujú v cudzine, na účely zistenia ich vymeriavacieho základu a stanovenia sumy poistného,“ uviedol hovorca ministerstva práce Michal Stuška.

Špekulantom však hrá do kariet aj odpustenie zdravotných odvodov v prípade poberania minimálnej mzdy. „Zníženie zdravotných odvodov je určite správny krok v snahe o znižovanie dlhodobej nezamestnanosti. Na druhej strane pri zavádzaní reformy nikto nepočítal s tým, že odvodovú úľavu začnú zneužívať špekulanti z Poľska,“ povedal riaditeľ Inštitútu zamestnanosti Michal Páleník. V praxi si až o 16,2 eura za mesiac vďaka reforme prilepší v čistej výplate zamestnanec s minimálnou mzdou vo výške 405 eur v hrubom. Ďalších 40,5 eura odvedie štát do zdravotnej poisťovne za zamestnávateľa. Štát sa takýmto spôsobom snaží zvýšiť atraktívnosť zamestnávania ľudí s nízkou kvalifikáciou a systém, žiaľ, zneužívajú aj špekulanti z Poľska.

Problém poľských zamestnancov zamestnaných v Slovenskej republike za veľmi nízke mzdy v takzvaných schránkových firmách pretrváva viac ako dva roky.
Petra Balážová, hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne

„Základom problému je neexistujúci zákonný vymeriavací základ pre platenie poistného, pričom európska legislatíva hovorí, že ak je osoba v jednom členskom štáte zamestnancom a v druhom členskom štáte samostatne zárobkové činná osoba (živnostník poz. red.), podlieha legislatíve toho štátu, kde je zamestnaná,“ povedal Matej Štepianský, hovorca zdravotnej poisťovne Dôvera. Fiktívni zamestnávatelia sa špecializujú hlavne na zamestnávanie poľských živnostníkov, ktorí na Slovensku odpracujú pár hodín v trvalom pracovnom pomere. Automaticky tak majú nárok stať sa klientmi jednej z troch zdravotných poisťovní. „Keďže neexistuje zákonný minimálny vymeriavací základ, tieto osoby so mzdami vo výške zopár eur mesačne sa vyhýbajú plateniu odvodov. Na druhej strane musíme platiť ich zdravotnú starostlivosť v Poľsku, a navyše aj zdravotnú starostlivosť ich nezaopatrených rodinných príslušníkov,“ dodal Štepianský. Poisťovňa momentálne nemá vyčíslené, koľko peňazí ročne minie na zabezpečenie zdravotnej starostlivosti Poliakov.

O snahe zneužiť peniaze slovenského zdravotníctva vie aj štátna poisťovňa. „Problém poľských zamestnancov zamestnaných v Slovenskej republike za veľmi nízke mzdy v takzvaných schránkových firmách pretrváva viac ako dva roky,“ uviedla Petra Balážová, hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Podľa nej sa problém nezväčšuje vďaka intenzívnejšej spolupráci štátnej poisťovne so Sociálnou poisťovňou, s ministerstvom zdravotníctva a inšpektorátom práce. Tretia poisťovňa Union tvrdí, že podvodníkov dokáže odhaliť prísnou kontrolou. „Nevznikli nám finančné škody v súvislosti s neoprávneným čerpaním zdravotnej starostlivosti v krajinách Európskej únie,“ reagovala Judita Smatanová, hovorkyňa zdravotnej poisťovne Union.

Zdravotná poisťovňa kontrolovala, či občania Poľskej republiky majú otvorenú živnosť, cez register živnostníkov v Poľsku. „V prípade zistenia aktívnej živnosti sa takéto pracovné pomery v predložených pracovných zmluvách vyhodnotili ako takzvané marginálne činnosti a poistný vzťah na území Slovenskej republiky im nevznikol,“ pokračovala Smatanová. Takzvané marginálne činnosti vznikajú napríklad v prípade, ak cudzinci z iných štátov Európskej únie odpracujú na Slovensku počas týždňa len päť percent zo 40-hodinového pracovného času. Ďalšia možnosť na neuznanie uhradenia zdravotnej starostlivosti vzniká v prípade zárobku nižšieho, ako je päť percent minimálnej mzdy. Teda ich mesačný plat za prácu na čiastočný úväzok bude maximálne 20,25 eura. Problém môže nastať vtedy, ak sa špekulanti z Poľska na Slovensku zamestnajú za vyššiu mzdu a získavajú nárok na peniaze od slovenských zdravotných poisťovní.

© Autorské práva vyhradené

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #zdravotníctvo #starostlivosť #zdravotné poisťovne