Plantex prišiel pre mrazy o 1,5 milióna eur

Aprílové mrazy spôsobili ovocinárom zo spoločnosti Plantex vo Veselom pri Piešťanoch priame škody na úrode vo výške 1,5 milióna eur. Je to asi desať percent z celkových škôd, ktoré odhadujú ovocinári na Slovensku. Spoločnosť Plantex pritom investovala do protimrazovej ochrany 250-tisíc eur. Informoval o tom konateľ spoločnosti Marián Varga.

12.05.2016 13:06
debata

V prípade jabĺk prišla spoločnosť asi o tritisíc ton, čo je 40 percent produkcie. "Jablká na spodnej časti stromov zmrzli viac, čo vytvára nerovnomerné rozloženie plodov. Preto budeme musieť robiť v hornej časti väčšiu prebierku plodov a dúfať, že aspoň tieto nebudú mať veľké poškodenie a deformácie,“ priblížil dôsledky mrazov z konca apríla Varga. V poslednej aprílovej dekáde boli v okolí Piešťan zaznamenané mrazy až mínus 9,3 stupňa Celzia, čo je v tomto časovom období najnižšia teplota za posledných šesťdesiat rokov.

V Plantexe predpokladali, že už okolo 20. mája začne zber prvých jahôd. Jarné mrazy posunuli termín až na začiatok júna. Mráz spôsobil najväčšie škody na prvej fáze úrody, tzv. kráľovskom kvete, z ktorého bývajú najväčšie plody aj najbohatšia úroda. Úroda z ďalších kvetenstiev je otázna, plody môžu byť malé, deformované, alebo ich bude menej. V prípade jahôd už dnes ovocinári z Plantexu hovoria o škode vyše 100 ton, čo je 30 percent predpokladanej ú­rody.

Pri jablkách môžu mať slovenskí poľnohospodári problémy s dodávkami do obchodných reťazcov, čo môže spôsobiť ešte vyšší dovoz tejto komodity zo zahraničia. Aprílové mrazy mali len lokálny charakter, napríklad ovocinárov v Poľsku sa takmer nedotkli.

Na Slovensku bolo podľa Vargu poškodených takmer 1 700 hektárov ovocných sadov, čo je asi 70 % produkčných výsadieb. Škody týchto ovocinárov po mrazoch sa odhadujú na 15,8 mil. eur a vinohradníci odhadujú na viniči škody na 15,3 mil. eur. Protimrazovú ochranu vykonávali ovocinári v rámci Slovenska na ploche 550 hektárov, čo je 18 % z produkčných plôch a 1/3 z plôch zasiahnutých mrazmi. Na Slovensku sa ovocinárstvom zaoberá takmer 400 subjektov, prevažne s menšími výmerami. Avšak účinnú protimrazovú ochranu vykonávalo iba desať ovocinárskych subjektov, ktoré ale dopestovávajú významné množstvo ovocia.

debata chyba
Viac na túto tému: #poľnohospodárstvo #mráz #Plantex