Mrazy zobrali vinárom takmer 15 miliónov eur

Priame škody za stratu hrozna, vplyvom nedávnych extrémnych mrazov, odhaduje riaditeľka Zväzu vinohradníkov a vinárov na Slovensku Jarmila Kaňuchová-Pátková na 8,4 mil. eur za celé Slovensko. Škody za stratu na víne odhaduje šéfka zväzu na 6,4 mil. eur a náklady pestovateľov na záchranu vinohradov boli 800 tis. eur.

11.05.2016 16:22
debata

Informovala o tom hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová na webovej stránke komory. „Najhoršie sú na tom nitrianske, juhoslovenské a stredoslovenské vinohradnícke oblasti, kde až 60 % plôch poznačil mráz na výmere 60 % až 80 %,“ uviedla Kaňuchová-Pátková.

Začiatkom mája začala Agra poisťovňa s obhliadkami škôd priamo v teréne. "Najvyššie škody sú v ovocných sadoch a vinohradoch, potom nasleduje cukrová repa a kukurica. Presné stanovenie výšky škôd sa zatiaľ odďaľuje. Škoda nie je len na výnose, ale aj kvalite. Môžeme povedať, že 100-percentné straty pravdepodobne neočakávame, ale budú vysoké,“ informoval riaditeľ poisťovne Dalibor Bán.

Ústredný riaditeľ SPPK Jozef Artim vyzval pestovateľov, aby naďalej aktualizovali výšku strát. „Čísla predložia ministerke pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, ktorá ich použije na ilustráciu škôd na Slovensku počas májového zasadania Rady ministrov pôdohospodárstva. Rakúsko na tomto rokovaní požiada o kompenzáciu škôd z európskych zdrojov. SPPK jednoznačne podporuje túto myšlienku,“ uvádza Holéciová na webovej stránke.

Komora bude robiť monitoring škôd pestovateľov do konca mája. „Už teraz je však isté, že prípadných špekulantov, ktorí chcú na situácii a prípadných kompenzáciách zarobiť, hoci žiadne odškodnenie ešte vláda SR ani EÚ neschválila, SPPK nebude podporovať,“ uzatvorila hovorkyňa.

debata chyba
Viac na túto tému: #víno #poľnohospodárstvo #mráz