Ľudí lákali hory aj bez snehu

Domáci cestovný ruch čelí novej výzve. Po rekordnom vlaňajšku by sa mohol zopakovať úspech, keď si krajinu pod Tatrami zvolilo za svoju cieľovú destináciu historicky najviac turistov.

10.05.2016 14:00
debata (1)
Začiatok roka nahradil lyžiarskym strediskám... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Jasná, Nízke Tatry, turizmus, turistika, lanovka Začiatok roka nahradil lyžiarskym strediskám slabšie vianočné sviatky.

Čísla za prvé dva mesiace tohto roka nasvedčujú, že Slovensko plánuje tieto štatistiky ešte zlepšiť. Hoci teplá zima ukrojila vlekárom počas vianočných sviatkov z tržieb, vyzerá to tak, že lyžiarske strediská tento výpadok začiatkom roka dobehli.

Z údajov, ktoré zverejnila Slovenská agentúra pre cestovný ruch (SACR) za mesiac február, totiž vyplýva, že krásy Slovenska sa rozhodlo objavovať 358-tisíc návštevníkov. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka je to nárast takmer o 25 percent. Počet domácich dovolenkárov sa pritom zvýšil o 26 percent a rekreantov zo zahraničia bolo na rozdiel od vlaňajška takmer o 22 percent viac. Dobre našliapnutý úvod roka možno zúročiť aj v nasledujúcich mesiacoch, keď bude Slovensko predsedať Rade Európskej únie.

„Vzhľadom na to, aký je rozbeh v tomto roku a že v druhom polroku nás čaká predsedníctvo, je predpoklad, že počet turistov z vlaňajška by sme mali prekonať. Povedal by som, že 10-percentný nárast by bol z nášho pohľadu veľmi zaujímavý,“ uviedol generálny riaditeľ SACR Igor Donoval.

Práve minulý rok predstavoval z pohľadu cestovného ruchu žatvu. Vlaňajší výsledok s počtom 4,3 milióna turistov prekonal svoj doterajší rekord z roku 2013, keď na Slovensku oddychovalo 4 milióny dovolenkárov. Za úspechom treba hľadať lepšie dopravné spojenie, pekné počasie a neistú bezpečnostnú situáciu v Európe.

Vlaňajšie čísla potešili aj hotelierov, podľa ktorých však počet návštevníkov nie je ukazovateľom toho, či rekreanti hotelové a stravovacie služby skutočne využívali. „V počte prenocovaní sme mali nárast, takže z tohto pohľadu bol rok 2015 aj pre nás úspešným,“ uviedol Marek Harbuľák, prezident Zväzu cestovného ruchu SR. Podľa oficiálnych údajov vzrástol počet prenocovaní v minulom roku o 13,3 percenta na 12,35 milióna nocí.

V oblasti cestovného ruchu tvoria gro podnikania malé a stredné podniky, ktoré bijú na poplach v súvislosti s vysokým daňovo-odvodovým zaťažením. Hotelieri dlhodobo volajú po znižovaní DPH na úroveň 10 percent. O takomto daňovom zvýhodnení aktuálne vláda uvažuje len pri kúpeľoch.

„Na túto tému sme absolvovali pár stretnutí s odbornou verejnosťou, čo sa týka rôznych asociácií a zväzov, ako aj s podnikateľskou obcou už v minulosti. Táto možnosť je z pohľadu SACR zaujímavá, ale dôležité je to, ako sa k tomu postavia aj iné ministerstvá, konkrétne ministerstvo financií. Na druhej strane v Rakúsku idú DPH na služby poskytované v cestovnom ruchu po dlhých rokoch dvíhať pre to, aby pokryli diery v štátnom rozpočte. Toto konkrétne nie je otázka na SACR,“ pokračoval Donoval.

SACR do konca roka 2014 čerpala financie z fondov Európskej únie prostredníctvom ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja. Koncom roka 2014 sa agentúra dohodla s ministerstvom, že prostriedky bude môcť čerpať aj v roku 2015. SACR preto schválila nový národný projekt na financovanie marketingových aktivít, ktorý sa skončil koncom vlaňajška. Agentúra už v tomto roku nemôže čerpať finančné prostriedky na marketingové aktivity z fondov EÚ. Rozpočet na tento a nasledujúce roky na marketingové aktivity agentúry nie je v súčasnosti známy, no agentúra v tejto veci rokuje s ministerstvom.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #turizmus