Z II. piliera sa budú dať vybrať tisíce eur

Státisíce Slovákov si budú môcť po dosiahnutí dôchodkového veku vybrať všetky úspory z druhého penzijného piliera. Budú sa však musieť zmieriť s poberaním priemernej penzie v krajine.

11.05.2016 07:00
Ivan Švejna Foto: ,
Zvýšenie programového výberu z druhého piliera dlhodobo presadzuje štátny tajomník ministerstva práce za politickú stranu Most-Híd Ivan Švejna.
debata (132)

Zároveň sa to bude týkať len ľudí, ktorí poberajú vyššiu ako priemernú mzdu. Priemerný dôchodok im potom môže vyjsť už na základe výmeru od štátnej Sociálnej poisťovne a peniaze v II. pilieri si budú môcť vybrať.

Išlo by o čiastočné riešenie problému, keď v II. pilieri má 1,5 milióna Slovákov investovaných 6,48 miliardy eur a úspory prvým penzistom v súkromnom systéme nepriniesli dostatočný osoh. Dôchodky z II. piliera sú totiž veľmi nízke a tisíce ľudí úspory radšej nechali ležať, kým sa problém nevyrieši. Vládna štvorkoalícia si stanovila nastavenie výberu úspor z II. piliera za prioritu. Ľuďom s nižšími ako priemernými platmi však kabinet zrejme peniaze z II. piliera vyberať neumožní, aby potom nemali podpriemerné dôchodky.

„Prikláňam sa k názoru ministra práce Jána Richtera (Smer), ktorý považuje za správne umožniť programový výber z II. piliera ľuďom, ktorí budú po odchode do penzie poberať minimálne priemerný dôchodok,“ povedal pre Pravdu štátny tajomník ministerstva práce Ivan Švejna (Most-Híd). Priemerný starobný dôchodok je aktuálne 415 eur.

Takto nastavený systém by umožnil úspory z II. piliera vybrať ľuďom, ktorí posledných 10 rokov zarábali viac ako 1,1– až 1,2-násobok priemernej mzdy, čo je hrubý plat okolo 1¤000 eur mesačne. Napríklad pri 1,3-násobku priemernej mzdy, čo je aktuálne plat okolo 1¤148 eur v hrubom, sa za 10 rokov v II. pilieri nasporí už suma vyše 9¤500 eur.

Zamestnanci so mzdami na úrovni 1,3-násobku celoštátneho priemeru by po odchode do penzie dostali len zo štátneho prvého piliera dôchodok vo výške 484 eur. Táto suma je o 69 eura vyššia ako súčasný priemerný dôchodok na Slovensku a vďaka tomu by si občan so spomínaným platom mohol z II. piliera vybrať všetky úspory vo výške 9¤568 eur, ktoré si za 10 rokov v II. pilieri nasporil. Ešte viac, až 20-tisíc eur, by si mohol z II. piliera vybrať sporiteľ, ktorý bol 10 rokov v II. pilieri a zarábal 2,8-násobok priemernej mzdy, čo je viac ako 2¤472 eur v hrubom.

V II. pilieri má 1,5 milióna Slovákov investovaných 6,48 miliardy eur. Zo 314 dôchodcov, ktorí vlani predsa len začali poberať kombinovanú penziu od štátu aj súkromnej poisťovne, má len 34 vyšší dôchodok v porovnaní so stavom, keby sa spoľahli len na štát. Týchto 34 ľudí zároveň dostalo možnosť malú časť úspor si vybrať v hotovosti. Išlo o ľudí, ktorí zarábali viac ako 1,2-násobok priemernej mzdy. V prípade schválenia spomínanej zmeny programového výberu získa II. pilier výrazne na atraktivite.

Za desať rokov sporenia v II. pilieri zarobil človek zarábajúci 1,3– násobok priemernej mzdy 9¤568 eur. Z tejto sumy si môže od súkromnej poisťovne kúpiť doživotný dôchodok vo výške 27 eur a ďalších 484 eur bude aj naďalej poberať zo štátneho I. piliera. Výsledný kombinovaný dôchodok z I. aj II. piliera dosiahne výšku 511 eur. Ak by sa človek s rovnakým príjmom rozhodol v starobe spoliehať len na štát, jeho dôchodok by bol vo výške 542 eur. V tomto prípade mesačná strata na vstupe do druhého piliera predstavuje 31 eur. Nevýhodnú situáciu v prospech II. piliera zásadne zmení možnosť vybratia celých úspor vo výške 9¤568 eur, ktoré si čerstvý dôchodca bude môcť minúť, ako uzná za vhodné. Zároveň sa tak zvýši aj tlak na súkromné poisťovne predávať ľuďom vyššie súkromné penzie.

Súkromné poisťovne upozorňujú na riziká

„Hlavným cieľom dôchodkového systému je zabezpečiť ľudí v starobe. Toto je zaručené jedine prostredníctvom produktov doživotných dôchodkov. Programový výber by mal slúžiť len ako doplnkový finančný produkt, ktorý umožní čerpanie našetrených prostriedkov nad rámec tých, ktoré slúžia na pokrytie základných potrieb. Momentálne vidíme nepriaznivý demografický vývoj, keď klesá objem prostriedkov, ktoré slúžia na zabezpečenie dôchodkov, preto si myslíme, že snahy vlády by mali smerovať k tomu, aby čo najvyššia časť úspor smerovala k zakúpeniu doživotného dôchodku,“ uviedla Judita Smatanová, hovorkyňa poisťovne Union.

Poisťovne dlhodobo upozorňujú, že čím menej peňazí z II. piliera budú mať, tým nižšie dôchodky ľuďom ponúknu. „Vzhľadom na to, že druhý pilier je súčasť základného dvojpilierového dôchodkového systému, mal by slúžiť predovšetkým na zabezpečenie doživotného dôchodku pre sporiteľa. Určenie hraničnej postačujúcej výšky doživotného príjmu, nad ktorou by už sporiteľ mal možnosť aj programového výberu, je vec spoločenskej a politickej dohody,“ dodal Miroslav Kotov, investičný manažér dôchodkovej správcovskej spoločnosti Allianz.

Vyšší rast penzií

Súčasná vláda plánuje do leta prijať aj ďalšie zmeny v dôchodkovom systéme. Napríklad súčasní penzisti v posledných rokoch čelia čoraz nižšiemu zvyšovaniu dôchodkov. Ešte v roku 2013 vzrástla každému jednému dôchodcovi mesačná penzia o pevne stanovenú sumu 11,2 eura. Aktuálne v roku 2016 sa dôchodky zvyšovali len o 1,9 eura, čo je v porovnaní s rokom 2013 o 642 percent nižšia suma. Za pomalým rastom dôchodkov stojí vzorec zohľadňujúci nízky rast cien v obchodoch. Teoreticky pri prudkom prepade cien ropy by priemerné ceny v obchodoch mohli aj klesať a v takom prípade by pri súčasných pravidlách penzie vzrástli o rovnú nulu. „Preto sa prikláňame k riešeniu, že penzie budú vždy valorizované o určitú minimálnu sumu, a to bez ohľadu na výšku inflácie. Teda dôchodky by rástli aj v prípade, ak by prišlo k priemernému znižovaniu cien v obchodoch,“ priblížil Michal Stuška, hovorca ministerstva práce.

Aktuálne už prebiehajú rokovania s ministerstvom financií o tom, ako vysokú minimálnu valorizáciu dôchodkov si Slovensko môže dovoliť. „Dohodnutá suma minimálnej valorizácie penzií bude určite vyššia ako tohtoročných 1,90 eura. O koľko viac to bude, je ešte predčasné hovoriť,“ spresnil Švejna.

Odborári hrozia štrajkom

Konkrétne podrobnosti štyroch veľkých zmien v dôchodkovom systéme plánuje ministerstvo práce predstaviť do príchodu leta. Po nájdení finálnej verzie budú konkrétne zmeny predstavené aj sociálnym partnerom z jednoty dôchodcov, zamestnávateľom a odborom. Práve odbory vyjadrili otvorený nesúhlas s tým, že budúce dôchodky dnešných pracujúcich sa majú znižovať, a to konkrétne ich výška v pomere k platom. V takom prípade by dnešní pracujúci nemali od štátu priznávané také štedré dôchodky ako dnešní penzisti. „S takouto zmenou odbory nikdy nebudú súhlasiť a v prípade potreby sme ochotní ísť aj do štrajku,“ uviedol Emil Machyna, šéf odborového zväzu KOVO.

Podľa Ivana Švejnu odbory nebudú mať dôvod ísť do štrajku. „Súčasná vláda plánuje dôchodky zvyšovať a určite nepríde k ich znižovaniu. Zároveň pripravujeme analýzu, ako najefektívnejšie udržať stabilný dôchodkový systém o 20 až 30 rokov. Tu prebiehajú rôzne diskusie, ale ešte raz opakujem, za súčasnej vlády príde k zvyšovaniu a nie k znižovaniu penzií,“ reagoval Švejna. Slovensko totiž už o pár rokov bude musieť bojovať s takzvaným demografickým problémom. Už dnes v porovnaní s minulosťou dostávajú nižšie dôchodky nadpriemerne zarábajúci ľudia. V budúcnosti môže byť štátny prvý pilier ešte viac solidárny a nadštandard si ľudia budú zabezpečovať práve úsporami v II. a III. pilieri.

Slovensko totiž v najbližších rokoch čelí vážnej demografickej kríze v podobe zvyšujúceho sa počtu dôchodcov a klesajúceho počtu pracujúcich. „Kým dnes na jedného dôchodcu platí odvody 1,6 zamestnanca, už v roku 2030 sa pomer vyrovná na jedna k jednej a v kritickom roku 2060 bude len 0,74 zamestnanca platiť odvody na jedného dôchodcu,“ uzavrel ekonóm Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied Vladimír Baláž. Problém s nedostatkom pracovných síl sa dá riešiť aj na Slovensku krajne nepopulárnym prijímaním utečencov a zvyšovaním daní.

© Autorské práva vyhradené

132 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #II. pilier