Kažimír: Rokovanie o Grécku bolo lepšie než očakávania

Pondelkové rokovanie euroskupiny v Bruseli, na ktorom sa dosiahla dohoda Grécka s veriteľmi z eurozóny, bolo podľa vyjadrení slovenského ministra financií Petra Kažimíra oveľa lepšie a rýchlejšie, než sa očakávalo.

10.05.2016 09:37
debata (2)

“Myslím si, že sa udiali veci, ktoré môžu znamenať rozhodnutia týkajúce sa najbližšej tranže. Ale nejde len o tranžu, ide naozaj aj o vyhodnotenie vývoja v Grécku za prvý rok, a k tomu všetkému môžeme dospieť zrejme už v máji,“ povedal Kažimír.

Koncom mája by sa mali podľa neho schvaľovať konkrétne sumy peňazí. “Nehovorme ešte o konkrétnych sumách, tie budú presne vyplývať z technických rokovaní, ktoré budú finišovať aj na tzv. euroskupine, ktorá je pod úrovňou ministrov. Plán je jasný, niekedy koncom mája by sme mali schvaľovať konkrétne sumy peňazí a dúfam dostaneme aj informáciu, ktorá sa bude týkať účasti Medzinárodného menového fondu a snáď sa budeme vedieť pohnúť ďalej aj v debatách o udržateľnosti gréckeho dlhu,“ skonštatoval Kažimír.

Ako v pondelok uviedol grécky minister financií Euclid Tsakalotos po mimoriadnom stretnutí, Grécko dosiahlo dohodu s veriteľmi z eurozóny, ktorá otvára cestu k splátke finančnej pomoci. Zároveň dodal, že platba od veriteľov do Grécka príde, keď grécky parlament schváli reformy dohodnuté v júli minulého roku v rámci záchranného programu. Tsakalotos vyjadril vieru v to, že do ďalšieho stretnutia Eurogroup by sa mohla zrodiť aj dohoda o úľave od dlhu pre Grécko a dohoda o opatreniach, ktoré Grécko bude musieť prijať, ak nesplní rozpočtové ciele na rok 2018. Predsta­vitelia euroskupiny sa znovu stretnú 24. mája.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov