Europoslanci kritizovali projekt plynovodu Nord Stream 2

Europoslanci v pondelok v Štrasburgu kritizovali projekt plynovodu Nord Stream 2, ktorý podľa nich môže ohroziť európsku solidaritu, vytvára napätie medzi krajinami EÚ a zvyšuje závislosť na ruskom plyne.

09.05.2016 23:50
debata (52)

Mnohí z nich preto nevidia dôvod, prečo by mal byť tento plán realizovaný a podporovaný zo strany súčasnej dvadsaťosmičky. Nord Stream 2 spočíva v rozšírení existujúceho plynovodu privádzajúceho zemný plyn z Ruska do Nemecka po dne Baltického mora.

Na úvod rozpravy vystúpil v pléne Európskeho parlamentu eurokomisár pre energetiku a ochranu klímy Miguel Arias Caňete. Ako uviedol, Európska komisia si uvedomuje, že ide o projekt, ktorý znepokojuje mnoho europoslancov aj krajín EÚ. Zdôraznil, že v prípade vybudovania plynovodu bude musieť Nord Stream 2 dodržiavať právo Európskej únie týkajúce sa energetiky a životného prostredia. Európska komisia má podľa neho aj naďalej v pláne analyzovať a posudzovať akékoľvek vplyvy projektu.

Na projekte Nord Stream 2 sa vlani v septembri dohodla ruská spoločnosť Gazprom s nemeckými spoločnosťami E.ON a BASF/Wintershall, rakúskou OMV, francúzsku ENGIE a britsko-holandskú Royal Dutch Shell. Následne v novembri varovala desiatka členských štátov EÚ vrátane Slovenska v liste adresovanom Európskej komisii, že rozšírenie plynovodu, ktoré umožnia obmedziť prepravu zemného plynu do Európy cez Ukrajinu, ide proti záujmom Európskej únie a obsahuje riziko ďalšej destabilizácie Ukrajiny.

Európa pokrýva približne tretinu svojej spotreby ruským plynom, ktorý je zhruba z polovice prepravovaný cez Ukrajinu. Pre napätie medzi Kyjevom a Moskvou chce ale Gazprom nájsť nové tranzitné cesty do Európy mimo ukrajinského územia.

„Je evidentné, že tento projekt môže ohroziť európsku solidaritu a vytvára napätie medzi krajinami,“ uviedol poľský europoslanec Jerzy Buzek z Európskej ľudovej strany (EPP). „Máme tu tiež určité pochybnosti týkajúce sa ochrany životného prostredia aj našich záväzkov voči Ukrajine. Nord Stream 2 by nemal dostať žiadnu podporu z Európskej únie,“ dodal.

Podľa talianskeho europoslanca Flavia Zanonata z frakcie socialistov je Nord Stream 2 skôr krokom späť, pokiaľ ide o energetické politiky EÚ.

„Zvyšuje závislosť na jednom dodávateľovi, na Gazprome. V tejto chvíli Nord Stream 2 nepotrebujeme, súčasné kapacity stačia,“ povedal.

Aj podľa ďalšieho zástupcu Poľska v EP Zdzislawa Krasnodebského z frakcie konzervatívcov a reformistov (ECR) by realizovanie projektu znamenalo zvýšenie závislosti na ruskom plyne.

„Vieme, že Rusko používa takéto mechanizmy na to, aby takisto realizovalo svoj politický program,“ uviedol s tým, že Nord Stream 2 ide proti európskym ideálom a vôbec nesúvisí s diverzifikáciou energetických zdrojov.

Podobný názor zastáva aj český europoslanec Pavel Telička z Aliancie liberálov a demokratov pre Európu (ALDE). Počas rozpravy uviedol, že projekt nejde smerom k energetickej únii, ale naopak, Európsku úniu ešte viac rozdeľuje. „Je to ale dobrá správa pre Kremeľ, ten sa takto snaží rozdeliť Európsku úniu,“ povedal.

„Nord Stream 2 je zbytočný, nechcený, nebezpečný a nepotrebný projekt. Európa by mala povedať Nie ešte väčšej závislosti na ruskom plyne. Tento projekt nepatrí na dno Baltského mora, ale na dno koša na odpadky,“ skritizoval plánované rozšírenie plynovodu dánsky europoslanec Jeppe Kofod z frakcie socialistov.

Nevôľu najmä na východe Európy vyvolal už pôvodný plynovod Nord Stream, ktorý v roku 2011 začal privádzať do Nemecka ruský plyn podmorskou cestou, a obišiel tak územie Poľska, Bieloruska a Ukrajiny. Rozšírenie plynovodu by zvýšilo jeho kapacitu na dvojnásobných 110 miliárd kubických metrov ročne.

52 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Gazprom #Nord Stream