Moody's: Slovensko potiahnu k vysokému rastu automobilky

Nová vlna investícií v slovenskom automobilovom sektore v rokoch 2016 až 2020 podporí rast hrubého domáceho produktu (HDP), keďže tieto investície podporia súkromnú spotrebu a export. Uviedla to medzinárodná ratingová agentúra Moody's v správe o Slovensku, ktorú zverejnila v pondelok.

09.05.2016 21:53
debata (10)

Vzhľadom na to, že automobilky Jaguar Land Rover Automotive, Volkswagen a PSA Peugeot Citroën plánujú vybudovať nové alebo rozšíriť existujúce závody, výroba áut v rokoch 2018 až 2020 v krajine vzrastie až o 500 tis. ročne. „Prognózujeme, že reálny rast HDP v roku 2016 dosiahne úroveň 3,2 % a v roku 2016 úroveň 3,6 %,“ povedal Marco Zaninelli z agentúry Moody's. V roku 2015 slovenská ekonomika posilnila o 3,5 %.

„Hoci v tomto roku nastane mierne spomalenie v dôsledku menších verejných investícií, významná rola súkromnej spotreby bude pokračovať a domáci dopyt zostane hlavným motorom ekonomického rastu,“ poznamenal Zaninelli. Agentúry Moody's očakáva, že fiškálny deficit Slovenska sa zníži na úroveň 2,4 % HDP v roku 2016 a na 1,7 % v roku 2017. Fiškálna sila slovenskej vlády je podľa agentúry veľmi vysoká vzhľadom na to, že si môže ľahko požičať, pričom výška dlhu krajiny je mierna. Podľa Moody's tomu pomáha členstvo krajiny v eurozóne a aktívny manažment dlhu.

Agentúra predpokladá, že pomer verejného dlhu Slovenska k hrubému domácemu produktu sa v tomto roku stabilizuje a v budúcom roku dlh klesne na úroveň 52,2 % HDP. Moody's však poukazuje na starnutie populácie Slovenska, ktoré predstavuje jedno z hlavných rizík pre ekonomiku. Slovensko má jeden z najnepriazni­vejších demografických výhľadov v rámci Európskej únie, čo je z dlhodobého hľadiska veľkým rizikom, dodala agentúra.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #automobilky #Moody's