Gréci by mali čoskoro získať peniaze z pomoci

Úsporné opatrenia a reformy prijímané teraz Gréckom by mali v ďalších dňoch viesť k úspešnému ukončeniu prvej previerky záchranného programu a teda k uvoľneniu ďalších peňazí z neho.

09.05.2016 21:25
debata

Novinárom to povedal šéf euroskupiny Holanďan Jeroen Dijsselbloem po pondelkovom mimoriadnom rokovaní ministrov financií krajín platiacich eurom.

Ministri prvýkrát diskutovali tiež o tom, ako zabezpečiť dlhodobú udržateľnosť gréckeho dlhu. K veci sa vrátia 24. mája potom, čo experti rozpracujú varianty možných krátkodobých, strednodobých a dlhodobých riešení.

Grécky parlament v noci na pondelok uprostred protestov prijal kľúčové reformy dôchodkového systému a daní z príjmov. Reformy Dijsselbloem označil za „jadro“ súboru krokov, ktoré majú grécke hospodárstvo postaviť na nohy. Vlani v lete dohodnutý tretí záchranný program Grécku poskytuje prístup k celkovo 86 miliardám eur výmenou za tvrdé reformy a privatizáciu.

Spolu s blížiacou sa dohodou o opatreniach, ktoré majú byť poistkou pri horšom než predpokladanom výkone gréckej ekonomiky, by to malo umožniť už mesiace odkladané dokončenie prvej revízie vlaňajšieho záchranného programu.

Grécky minister je spokojný

„Bolo to veľmi dobré stretnutie Eurogroup pre Grécko a veľmi dobré stretnutie Eurogroup pre Európu,“ povedal Euclid Tsakalotos. „Dosiahli sme dohodu o rozpočtových opatreniach a štrukturálnych reformách, ktorá uzatvára prvú revíziu záchranného programu,“ povedal minister.

Zároveň dodal, že platba od veriteľov do Grécka príde, keď grécky parlament schváli reformy dohodnuté v júli minulého roku v rámci záchranného programu. Tsakalotos vyjadril vieru v to, že do ďalšieho stretnutia Eurogroup by sa mohla zrodiť aj dohoda o úľave od dlhu pre Grécko a dohoda o opatreniach, ktoré Grécko bude musieť prijať, ak nesplní rozpočtové ciele na rok 2018. Predsta­vitelia Eurogroup sa znovu stretnú 24. mája.

Pripravené budú núdzové opatrenia

Úsporné opatrenia „pre prípad núdze“ majú byť podľa predstáv euroskupiny prijaté už teraz, ich spustenie by však bolo automatické len v prípade, že Grécko nedosiahne hodnotu primárneho prebytku určenú v rámci programu.

V pondelok euroskupina s určitými zmenami podporila posledný grécky návrh ich možnej podoby. Atény peniaze potrebujú, v júli totiž musia splatiť Medzinárodnému menovému fondu (MMF) a Európskej centrálnej banke (ECB) približne päť miliárd eur.

Euroskupina hovorila aj o zmiernení dlhu

Prvýkrát ministri financií eurozóny diskutovali o možnosti, ako reštrukturalizovať grécke dlhy ako také. Podmienkou je podľa Dijsselbloema úplná grécka spolupráca na tých opatreniach, ktoré boli dohodnuté vlani v lete.

Žiadne rozhodnutie teraz podľa očakávania nepadlo. Ministri sa ale zhodli na princípoch, ktorými sa chcú riadiť. Experti Euroskupiny tiež majú príslušné návrhy a varianty možných riešení pripraviť pre ďalšie rokovania na ministerskej úrovni 24. mája.

Na diskusii o udržateľnosti gréckeho dlhu trvá Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý si bez posunu v tejto veci nevie predstaviť svoj ďalší podiel na gréckej záchrane.

Krátkodobé opatrenia sa podľa Dijsselbloema budú týkať len možností, ako zlepšiť náklady na správu gréckeho dlhu.

Strednodobé kroky by sa mali týkať otázok ako je možnosť odkladu splátok, ich rozloženie do dlhších časových úsekov a podobne. Spustené by boli až po ukončení tohto programu, teda najskôr v roku 2018.

V dlhodobom horizonte bude diskusia o ďalších možných spôsoboch, ako zabezpečiť udržateľnosť gréckeho dlhu. „Chceme vedieť, aký prístup bude potrebný na zabezpečenie toho, že Grécko bude postupovať správnym smerom aj v najbližších desaťročiach,“ podotkol Dijsselbloem.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna