Kažimír: Grécko bankrotu nečelí

Grécko nečelí žiadnemu bankrotu. Vyhlásil to minister financií Peter Kažimír pred pondelňajším rokovaním ministrov financií Európskej únie v Bruseli.

09.05.2016 18:13
debata (5)

Ako tvrdí, v Grécku sa veľa vecí zmenilo, pričom vyzdvihol najmä zmeny realizované v penzijnom systéme alebo v daňovej reforme. „Samozrejme, že grécka ekonomika je ako človek po chorobe citlivá aj na vnútorné, aj na vonkajšie zmeny. Čaká ich ešte dlhá cesta. Kľúčový je primárny prebytok, ktorý je ohlasovaný, kľúčové sú aj náznaky obnoveného ekonomického rastu,“ dodal Kažimír.

Ohľadom ďalšej účasti Medzinárodného menového fondu (MMF) na gréckom programe Kažimír povedal, že je dôležitá pre celkový obchod, ktorého záverom by mala byť aj „nejaká úprava dlhu“. „Náš skôr slovenský pohľad je, že si vieme predstaviť účasť MMF aj v neskoršom období, keď sa viac presvedčia o udržateľnosti celého programu. Samozrejme trváme na tom, aby technicky boli účastní programu, tak ako sú aj dnes na všetkých misiách, aby dozerali na proces. No ale v takom prípade by sa nemohli realizovať debaty o úpravách dlhu,“ dodal minister.

Rokovania o situácii v Grécku by však podľa neho bolo dobré ukončiť čím skôr. „Všetci dúfame, že v máji by sme mohli dosiahnuť výsledky, ktoré by sa týkali prvej správy o tom, ako Gréci plnia svoje domáce úlohy,“ povedal s tým, že jún bude únia potrebovať predovšetkým na britské referendum o zotrvaní v spoločenstve. „Takže naozaj by sme mali prípadné ‚škaredé‘ veci vyriešiť čím skôr,“ konštatoval Kažimír.

Ministri financií eurozóny hovoria v pondelok o gréckom dlhu a o opatreniach, ktoré by krajina mala prijať, aby dosiahla dohodnuté rozpočtové ciele na rok 2018. Úspešné ukončenie revízie gréckeho záchranného programu je nevyhnutné pre získanie ďalšej pomoci a začatie rozhovorov o úľave od dlhu.

Grécko potrebuje získať splátku pomoci vo výške 5 mld. eur, aby v júli splatilo úvery od Medzinárodného menového fondu (MMF), dlhopisy v držbe Európskej centrálnej banky (ECB) a aj nedoplatky štátnej správy. Balík ďalších opatrení, ktoré požaduje MMF, je podľa gréckeho ministra financií Euclida Tsakalotosa nemožné zaviesť do legislatívy. Vyplýva to z uniknutého listu predstaviteľom Eurogroup pred plánovaným stretnutím.

Grécko dosiahlo s veriteľmi dohodu na balíku opatrení v hodnote 5,4 mld. eur. V roku 2018 by tak krajina mala dosiahnuť prebytok primárneho rozpočtu vo výške 3,5 % hrubého domáceho produktu (HDP). MMF predpokladá, že bude náročné tento cieľ splniť. Podľa MMF by dohodnuté opatrenia stačili, ak by bol cieľ vo výške 1,5 % HDP. Pre dosiahnutie stanoveného cieľa je podľa MMF potrebný balík dodatočných opatrení na úrovni 3,6 mld. eur. „Akýkoľvek balík nad 5,4 mld. eur je odsúdený k tomu, že ho občania a finanční analytici… budú považovať za sociálne a ekonomicky kontraproduktívny,“ povedal v liste

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #Peter Kažimír