Slovensko vlani dalo na stimuly 440 miliónov eur

Slovensko vlani vynaložilo na stimuly firmám a inštitúciám najviac peňazí od roku 2010.

09.05.2016 12:07
debata

Hlavná časť finančnej pomoci smerovala na rozvoj regiónov, ktoré podľa pravidiel EÚ majú nízku životnú úroveň alebo vysokú nezamestnanosť. Informoval o tom slovenský protimonopolný úrad. Celková výška štátnej pomoci na Slovensku vlani dosiahla 440,65 milióna eur. Oproti predchádzajúcemu roku to predstavuje nárast o viac ako tretinu. Štátne stimuly v prepočte na obyvateľa presiahli 81 eur. Daňové úľavy tvorili len šestinu z objemu stimulov, zvyšok pripadol na dotácie.

Z hľadiska výšky štátnej pomoci sa Slovensko vlani dostalo na úroveň rokov 2008 až 2010, keď rozdeľovalo vysoké stimuly po príchode veľkých zahraničných investorov.

Okrem stimulov pre vybraných investorov na Slovensku štátna pomoc vlani smerovala aj na rôzne programy, okrem iného v oblasti kultúry, poľnohospodárstva, ďalej na výskum a vývoj a na financovanie prác spojených s vyradením dvoch odstavených jadrových elektrární.

Poskytovanie investičných stimulov dlhodobo kritizuje časť slovenských podnikateľov i odborníkov, podľa ktorých štát týmto spôsobom zvýhodňuje vybrané podni

debata chyba
Viac na túto tému: #stimuly #Slovensko