EÚ vyzýva Čínu na boj s nadprodukciou ocele

Čína potrebuje naliehavo riešiť problém s nadmernou produkciou ocele, keďže doteraz prijaté opatrenia zďaleka nepostačujú. Vyhlásil to v pondelok vyslanec EÚ v Číne Hans Dietmar Schweisgut.

09.05.2016 11:19
Oceľ Foto:
Oceľ
debata (2)

Európska komisia už začala antidumpingové prešetrovanie čínskeho dovozu oceliarskych produktov. Šéf komisie Jean-Claude Juncker minulý mesiac v Európskom parlamente uviedol, že odvetvie, ktoré v EÚ zamestnáva zhruba 360 tis. ľudí, potrebuje ochranu a investície.

„Nadprodukcia, osobitne v oceliarskom sektore, je jedným z problémov, ktoré treba riešiť veľmi urgentne… Je to čosi, čo nemožno odkladať,“ povedal Schweisgut.

Medzinárodné rokovania o riešení globálnej krízy na trhu s oceľou minulý mesiac skončili neúspešne, keď sa nepodarilo dohodnúť na spoločnom postupe s Čínou. Krajina, ktorá je najväčším svetovým producentom aj exportérom ocele, čelí kritike, že udržiava v prevádzke aj stratovú výrobu. Podľa Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj bola globálna výrobná kapacita ocele v roku 2015 na úrovni 2,37 mld. ton. Použitých však bolo iba 67,5 %, kým v roku 2014 to bolo 70,9 %.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #oceľ