Schválené reformy poškodia grécku ekonomiku, tvrdí opozícia

Nepopulárny balík dôchodkových a daňových reforiem, ktorý v noci na pondelok schválil grécky parlament, bude mať negatívny dopad na ekonomiku aj životnú úroveň obyvateľov. Tvrdia to predstavitelia gréckej opozície.

09.05.2016 07:51
debata (3)

Vláda dúfa, že reformy zahŕňajúce znižovanie penzií a zvyšovanie daní pomôžu presvedčiť medzinárodných veriteľov, aby uvoľnili ďalšie peniaze zo záchranného programu pre vysoko zadlžené Grécko.

„Sľúbil ste nádej a premenil ju v zúfalstvo,“ povedala líderka opozičných socialistov Fofi Gennimataová na adresu gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa. Schválené reformy podľa nej znamenajú „úplnú deštrukciu dôchodkového systému“, píše agentúra Reuters.

Reformy majú priniesť úspory zodpovedajúce trom percentám hrubého domáceho produktu krajiny. Zahŕňajú zvýšenie daní pre ľudí s veľkými príjmami i zníženie nezdaniteľného minima. Ich súčasťou sú tiež zjednotené pravidlá pre odchod do dôchodku, prepočítanie penzií a postupné odbúranie sociálnych výhod pre chudobných dôchodcov.

„Tieto opatrenia budú náhrobným kameňom pre rastové vyhliadky,“ uviedol šéf opozičnej Novej demokracie Kyriakos Mitsotakis. Premiér Tsipras však tvrdí, že grécky dôchodkový systém by sa bez rozsiahlych reforiem zrútil. Zníženie penzií podľa neho v dôsledku reforiem pocíti iba 7,5 percenta dôchodcov, píše server BBC.

Gennimataová považuje reformy za dôsledok Tsiprasovej neúspešnej snahy dosiahnuť zmiernenie úsporných opatrení, ktoré vlani vyvolala spory s veriteľmi. Grécko v júni odmietlo podmienky dohody s veriteľmi, ktorá by mu zabezpečila novú finančnú pomoc. Vláda potom musela na tri týždne uzavrieť banky a zaviesť obmedzenia pohybu kapitálu. Nakoniec sa dohovorila s veriteľmi na treťom záchrannom programe, v rámci ktorého by Grécko malo počas troch rokov dostať až 86 miliárd eur.

Na protest proti reformám v nedeľu pred parlamentom demonštrovali desaťtisíce ľudí. Grécka polícia večer použila proti agresívnym demonštrantom slzný plyn.

Schválenie reformy dôchodkového systému je jednou z požiadaviek veriteľov, ktorých zástupcovia rokujú v Grécku s prestávkami od januára o kľúčovej revízii záchranného programu. Dokončenie revízie je podmienkou pre to, aby eurozóna Aténam uvoľnila ďalšie úvery vo výške vyše päť miliárd eur. Peniaze Gréci potrebujú najmä na júlovú splátku dlhov voči MMF a Európskej centrálnej banke.

Ministri financií krajín eurozóny sa v pondelok zídu v Bruseli na ďalšiu diskusiu o záchrannom programe pre Grécko. Stretnutia sa zúčastní aj grécky minister financií Euklidis Tsakalotos, ktorý sa bude snažiť dosiahnuť dokončenie revízie programu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna