Grécky parlament schválil penzijné a daňové reformy

Grécky parlament v nedeľu schválil balík dôchodkových a daňových reforiem. Grécka vláda dúfa, že reformy pomôžu presvedčiť medzinárodných veriteľov, aby uvoľnili ďalšie peniaze zo záchranného programu pre vysoko zadlžené Grécko.

09.05.2016 01:00
debata (9)

Reformy majú štátu ušetriť približne 5,4 miliardy eur ročne. Návrhy na škrty v dôchodkových platbách spolu so zvýšením odvodov zamestnancov a živnostníkov do dôchodkového systému však vyvolali odpor odborov a profesijných skupín. Od piatku v Grécku organizovali odbory trojdňový generálny štrajk. Grécka polícia zasiahla v nedeľu večer slzným plynom proti agresívnym demonštrantom na námestí pred budovou parlamentu.

Schválenie reformy dôchodkového systému je jednou z požiadaviek veriteľov, ktorých zástupcovia rokujú v Grécku s prestávkami od januára o kľúčovej revízii tretieho záchranného programu z minulého leta. Dokončenie revízie je podmienkou pre to, aby eurozóna Aténam uvoľnila ďalšie úvery vo výške vyše päť miliárd eur. Peniaze Gréci potrebujú najmä na júlovú splátku dlhov voči MMF a Európskej centrálnej banke.

Ministri financií krajín eurozóny sa v pondelok mimoriadne schádzajú v Bruseli na ďalšiu diskusiu o záchrannom programe pre Grécko. Už týždne dávajú predstavitelia Európskej únie najavo, že dohoda na reformách je v zásade dosiahnutá a že zostáva dotiahnuť len niektoré drobnosti. Veriteľské inštitúcie sa však nezhodujú medzi sebou, predovšetkým v otázke potreby a rýchlosti otvorenia diskusie o reštruktura­lizácii gréckeho dlhu.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #MMF #trojka veriteľov