Španielsko chce vyviaznuť bez pokuty za vysoký deficit

Úradujúci španielsky premiér Mariano Rajoy požiadal Európsku komisiu, aby neudelila krajine pokutu, ktorá jej hrozí za to, že nesplnila rozpočtový cieľ v oblasti deficitu za rok 2015.

08.05.2016 19:37
debata (4)

V sobotu o tom informovali noviny El País s odvolaním sa na list, ktorý Rajoy adresoval šéfovi Európskej komisie Jean-Claudeovi Junckerovi. V tomto liste zdôraznil úsilie, ktoré za uplynulé štyri roky Španielsko vynaložilo v uplynulých štyroch rokoch.

Zo stanoviska komisie vyplýva, že list dostala a preštuduje ho. V roku 2011 sa sprísnili pravidlá a vyplýva z nich, že režim finančných sankcií, ktoré pravidlá porušujú, je automatickejší a je náročnejšie ho obísť.

Španielsko v roku 2015 nedosiahlo svoj cieľ v oblasti deficitu, ktorý bol stanovený na úrovni 4,2 % hrubého domáceho produktu (HDP). Nadmerné výdavky regiónov a nedostatočné príjmy sociálneho systému zvýšili rozpočtový deficit v roku 2015 na 5 % HDP. EK zvažuje, že pokutu udelí Španielsku a Portugalsku za to, že stanovené ciele nesplnili. Pokuta by mohla dosiahnuť výšku 0,2 % HDP. V prípade Španielska by to mohla byť suma 2,16 mld. eur.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #deficit #Španielsko